Kultúra

Swingové „retro“ Vianoce na Mikuláša

Published

on

Reklama

International jazz Piešťany n.o. a Dom umenia pozývajú všetkých priaznivcov kvalitnej hudby na Swingové Vianoce. Hudba 20-tych a 30-tych rokov minulého storočia v podaní Fats Jazz Band pod vedením Ladislava Fančoviča a Vianočný koncert Slovak Young Swing Generation – big band konzervatória v Žiline pod taktovkou Branislava Belorida – sa uskutoční v utorok 6. decembra v Dome umenia v Piešťanoch. Zažite netradičnú vianočnú atmosféru už na Mikuláša!

Projekt Fats Jazz Band vznikol v tomto roku 2011 na podnet Ladislava Fančoviča, jedného z najlepších súčasných mladých slovenských klaviristov. Ladislav Fančovič [singlepic id=22634 w=320 h=240 float=left]zúročil svoje niekoľkoročné skúsenosti z pôsobenia v big bande orientovanom na štýlovo čistú interpretáciu starého jazzu 20-tych a 30-tych rokov minulého storočia, tieto skúsenosti skĺbil so svojou virtuóznou klavírnou zručnosťou, schopnosťou dokonalým sluchom odpočuť a prepísať zo starých originálnych nahrávok do nôt jednotlivé aranžmány pre toto zoskupenie a spolu s neutíchajúcou láskou k starému jazzu vytvoril 7 členný, energiou nabitý Fats JazzBand. Členovia tohto bandu sú mladí slovenskí hudobníci, z ktorých viacerí pôsobia v popredných orchestroch a big bandoch ako Slovenská fi lharmónia, Gustav Brom Big Band, Matúš Jakabčic Big Band či Orchester Slovenského národného divadla. Všetci dlhoročne úspešne pôsobia aj na jazzovej scéne. Repertoár tohto bandu, ako už jeho samotný názov napovedá, je založený primárne na autentickej interpretácii skladieb z pera Thomasa „Fats“ Wallera, ktorý bol jednou z ústredných postáv amerického jazzu v 30-tych a 40-tych rokoch minulého storočia. Fats Jazz Band však pretavuje do svojej interpretácie aj vplyvy ďalších osobností jazzovej scény tohto obdobia ako boli Louis Armstrong, Teddy Wilson, Lester Young, Billie Holiday, Clarence Williams, Mildred Bailey, Pat Flowers a ďalší.

Reklama

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=cxW91–CkH0[/youtube]

Slovak Young Swing Generation big band konzervatória v Žiline bol založený 3. februára 1993. Jeho zakladateľom bol trombonista, spevák a pedagóg Miroslav Belorid. Hráčskou základňou big bandu sú prevažne študenti Žilinského konzervatória, nechýbajú však ani niektorí pedagógovia tejto školy a profesionálni hudobníci. Orchester pozostáva zo štyroch hráčov na trúbke, štyroch hráčov na trombóne, piatich hráčov na saxofóne a po jednom hráčovi na bicie, perkusie, klavír, gitaru a basovú [singlepic id=22636 w=320 h=240 float=right]gitaru. Počas dlhých rokov existencie telesa sa v ňom vystriedali desiatky mladých hráčov a orchester odohral nespočetné množstvo koncertov doma i v zahraničí. Z doterajších aktivít stoja za zmienku abonentné koncerty v Dome umenia Fatra, koncerty v rámci cyklu ”M” v spolupráci s ŠKO Žilina, každoročné účinkovanie na festivale tvorivosti a fantázie ”Jašidielňa” ,vystúpenie na Bratislavských jazzových dňoch, koncertné turné v Taliansku a napokon reprezentácia Žilinského kraja a Slovenska na Dňoch európskej kultúry 2006 v Bruseli. Orchester hrá prevažne swingovú hudbu, nechýba však ani jazzrock či latinsko-americká hudba, čo sa vždy stretáva s obrovským ohlasom u publika. Za dlhé roky svojej existencie orchester vychoval celý rad vynikajúcich hráčov – bývalých študentov Žilinského konzervatória, ktorí dnes hrajú na tej najvyššej profesionálnej úrovni. Spomenieme aspoň niektorých: Klaudius Kováč, Richard Rikkon, Peter Solárik, Miloslav Suchomel, Marián Ševcík, Radovan Tariška a mnoho ďalších.

Reklama

[youtube width=“522″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=NmeIEza7YQM[/youtube]

Vstupné na koncert je 9 eur. Podujatie realizované s finančnou podporou MK SR

[singlepic id=22635 w=520 h=700 float=center]

Autor: inf Foto: www.fatsjazzband.com a www.bigband.sk

Populárne články