Kultúra

Socha piešťanských parkov opäť skromná. Chýbajú peniaze

Published

on

Reklama

Ani počas okrúhleho 30. ročníka legendárnej výstavy sa nepodarí vrátiť podujatiu jeho zašlú slávu. V parku okolo KSC Fontána je vystavených iba niekoľko plastík. Pamätníci napriek tomu počas vernisáže, ktorá sa uskutočnila 29. júna hovorili, že organizátorov v ich snahe podporujú.

[singlepic id=32058 w=320 h=240 float=right]„V minulosti na to dávalo ministerstvo kultúry obrovské prostriedky. Niektoré sochy potom v piešťanských parkoch zostali a zdobia ich dodnes,“ spomína Naďa Mikolášiková. Návštevníci výstavy vtedy chodili po Piešťanoch okrem katalógu aj s mapou, diela boli totiž rozmiestnené na rozsiahlom území v centre aj na Kúpeľnom ostrove.

Reklama

Začalo to nápadom architekta Ľubomíra Mrňu, ktorý pre časopis Kultúra v Piešťanoch (predchodca Revue Piešťany) napísal článok o tom, že piešťanské parky by mohlo oživiť sochárske umenie. Chytil sa toho šéfredaktor Ivan Kovačevič, ktorý zorganizoval ďalších nadšencov a spolu usporiadali výstavu Alexandra Trizuliaka. Jeho Milenci pri Kolonádovom moste sú pamiatkou na prvú tunajšiu výstavu sôch v plenéri, doteraz stoja na svojom pôvodnom mieste.

Na 30. ročníku Sochy piešťanských parkov vystavuje 18 autorov, väčšinu ich diel je v galérii Fontána. „V minulosti nám jedno dielo poškodili. Všetko sa dá vystaviť, ale stráženie je náročné na financie,“ povedal kurátor výstavy Martin Valo a dodal, že napríklad v roku 1969 zhltlo iba poistenie diel sumu 1,6 milióna korún, na tú dobu obrovské peniaze. V predošlých rokoch dotovalo výstavu niekoľkými tisícmi eur ministerstvo kultúry. Tentoraz sa na nej finančne nepodiela.

Reklama

S problémom vandalizmu sa pritom organizátori Sochy piešťanských parkov pasovali aj na jej počiatku. Ľubomír Mrňa si spomína na incident, keď ženské torzo z bieleho mramoru niekto polial razítkovou farbou. Podľa jeho slov vtedy zabral článok v časopise Kultúra v Piešťanoch: „Potom už nikto neurobil nič podobné.“

[nggallery id=1771]

Text a foto: M. Palkovič

Populárne články