Kultúra

Slávne kúpele Slovenska po prvý raz u nás

Published

on

Reklama

Publikáciu Slávne kúpele Slovenska po prvý raz predstavia verejnosti v piešťanskom Kursalone už tento štvrtok 11. júna o 15 – tej hodine. Súčasťou prezentácie bude tiež rovnomenná expozícia posterov i trojrozmerných makiet významných kúpeľných stavieb. Piešťanskú históriu bude zastupovať aj model slávnych, už neexistujúcich Kúpeľov Františka Jozefa.

Publikáciu,ktorá obsahuje významné kúpeľné stavby v slovenských mestách vydalo české vydavateľstvo Foibos books v spolupráci s viacerými autormi – odborníkmi z oblasti architektúry a histórie. Podieľalo sa na nej aj naše Balneologické múzeum, okrem iného príspevkom Martina Kostelníka, korektúrami riaditeľa Vladimíra Krupu a fotografiami Evy Drobnej. Ďalším zúčastneným piešťanským autorom je známy architekt Ľubomír Mrňa.

Reklama

 

Návštevníci si vybrané stavby z knihy budú môcť pozrieť aj na desiatich vystavených posteroch a niekoľkých modeloch, ktoré budú súčasťou prezentácie. Hoci výstava má byť otvorená len počas podujatia a ďalej poputuje spolu s publikáciou po Čechách a Slovensku, dobrou správou pre obdivovateľov histórie a architektúry je, že sa možno do Piešťan ešte vráti. „Budúci rok by sme radi pripravili výstavu Slávne kúpele Slovenska ako samostatné podujatie,“ informoval Vladimír Krupa.

Reklama

Model budovy Kúpeľov Františka Jozefa zhotovil Marek Kvetán

Prečítajte si aj: S Kúpeľmi Františka Jozefa mala byť zbúraná aj Pro Patria

-inf-, foto: M. Palkovič – archív PNky

Populárne články