Kultúra

Pri Balneologickom múzeu vybuchla sopka

Published

on

Reklama

Erupcia síce nespôsobila uzatvorenie vzdušného priestoru nad piešťanským letiskom, ale deťom spravila veľkú radosť. Ukážka bola súčasťou Noci múzeí v Balneologickom múzeu, ktorá sa uskutočnila 18. mája.

[singlepic id=42973 w=5320 h=340 float=center]

Reklama

 

Po celý deň prúdili do hlavnej expozície v budove Kúpeľnej dvorany desiatky návštevníkov. Múzeum sa otvorilo ľuďom a na svoje si prišli nie len deti. Nechýbali tam upozornenia „Prosíme dotýkajte sa,“ vyzývajúce najme dámy, aby si vyskúšali ľudové kroje z Piešťan a okolia.

Reklama

Po prednáške riaditeľa Vladimíra Krupu o archeologických prácach si mohli deti hľadanie starovekých pokladov aj vyskúšať. Najhodnotnejším nálezom bola plastika Venuše.

REKLAMA

Okrúhle výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu si návštevníci pripomenuli minikurzom písania hlaholikou. Zo znakov prvého slovanského písma vytvorili svoje meno a trpezlivejší aj priezvisko.

V stane pred múzeom skúmali skameneliny, určovali vek archeologických nálezov na základe sedimentov a dozvedeli sa, ktoré lokality v okolí Piešťan sú bohatými náleziskami.

[nggallery id=2296]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články