Kultúra

Pohoda bude spomínať na Nežnú revolúciu

Published

on

Reklama

Dramaturgia jesennej Pohody pripravila okrem silného hudobného programu aj veľmi zaujímavý filmový. Na trenčianskom výstavisku Expo Center premietnu 25. a 26. novembra zopár známych hraných filmov (Pouta, Občiansky preukaz, Good Bye, Lenin!) a niekoľko raritných dokumentov, ku ktorým sa inak divák len tak ľahko nedostane.

[singlepic id=19352 w=320 h=240 float=right]Pohoda Indoor Camping Festival je tak trochu pokračovaním Koncertu pre všímavých, ktorý si pravidelne pripomínal Nežnú revolúciu. Filmy premietané na jesennej Pohode budú tiež spomienkou na túto prelomovú udalosť.

Reklama

V premiére uvedú prvý diel európskeho televízneho projektu Zbohom súdruhovia. Mnohonárodný koprodukčný projekt hovorí o tom, ako proti komunizmu bojovali obyčajní ľudia bývalého východného bloku v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia.

[singlepic id=21358 w=320 h=240 float=left]Ďalšie štyri dokumenty sú naopak staršieho dáta, no stále majú čo povedať. Nielen hudobní fajnšmekri sa potešia snímke Čertovo Kolo, 16. 10. 1988, ŠH Pasienky, od režiséra Štefana Semjana a kameramana Martina Štrbu. Čertovo kolo bol jednodňový hudobný festival, ktorý sa uskutočnil v rokoch 1987 a 1988 v Bratislave. Hrali na ňom alternatívne kapely a bol akousi revoltou proti vtedajšiemu režimu a poplatnej hudobnej scéne. Film dokumentuje druhý ročník so skladbami kapiel ako Garáž, Laura a její tygři, Bez ladu a skladu či Půlnoc, dokončený bol už v roku 1989, no potom sa stratil. Našiel sa až po dvadsiatich rokoch, keď ho objavili pri preberaní posledných materiálov z niekdajšieho Štúdia Koliba.

Reklama

Dokument Letová správa 89-90 režiséra Ilju Ruppeldta je zase výnimočný v tom, že začal vznikať už v roku 1989 pred novembrovou revolúciou a dokončený bol až po nej. Na dokumente pracoval aj Fedor Gál, Eugen Gindl a Dežo Ursíny.

Snímka Sonda 1/1990 – Vlak nežnej revolúcie popisuje cestu vlakom bratislavských študentov a hercov, ktorí sa 6. decembra 1989 rozhodli prebudiť Slovensko.

Posledný z dokumentárnych filmov, snímka Všetci spolu… (po slovensky) sa už triezvo zamýšľa nad problémami a rozpormi v spoločnosti po tom, čo bol porazený spoločný nepriateľ – komunizmus. Glosy nahovoril Jaro Filip a film získal Zlatý klinec na 29. festivale československého filmu v roku 1991.

Premiéru zažije aj nový dokument Zuzany Piussi Muži revolúcie. „Je to moja fascinácia pamäťou,“ hovorí o vzniku filmu jeho autorka. „To, ako dnes žijeme, rozloženie moci a bohatstva, stav politiky, kultúry a morálky, to všetko súvisí s tým, čo sa udialo v prvých mesiacoch po Nežnej revolúcii. Lenže každý z revolucionárov vidí v chaose udalostí celkom iný príbeh. Všetci zažili jedno a každý si pamätá niečo iné. Divákovi ponúkam pátranie v pamätiach, ktoré ma tak nadchlo.“ Zuzana bude mať v programe ešte jednu snímku – Nemoc tretej mocio čiernych dierach našej justície.

Udalosťou pre milovníkov festivalu bude premiéra dvoch dokumentov o letnom festivale Bažant Pohoda. Režisér Marcela Nevína v týchto dňoch dokončuje film o ročníku 2011, pred ktorým bude takisto po prvý raz prezentovaný krátky dokument o Bažant Pohode 2010. Obidva filmy budú v Trenčíne premietané až dvakrát – počas piatkového aj sobotňajšieho programu.

Text: mp/tlačová správa

Populárne články