Kultúra

Piešťanský kroj patrí medzi najkrajšie

Published

on

Reklama

Balneologické múzeum otvorilo 19. októbra vo Vile dr. Lisku výstavu Ľudový odev na území Trnavského samosprávneho kraja. Prezentujú sa tu kroje z rôznych kútov Západného Slovenska, ale ten piešťanský je považovaný za najkrajší.

[singlepic id=5774 w=320 h=240 float=left]Na otázku „Prečo?“ odpovedala odborníčka Vladimíra Pribišová: „Kroje z okolia Piešťan a Trnavy sú cenené vďaka svojej vyspelej výšivkárskej technike. Ťažko povedať, či sú najkrajšie, ale v minulosti boli slovenskými reprezentačnými krojmi. Pri slávnostných príležitostiach si ich na začiatku 20. storočia obliekali najmä vyššie vrstvy na rôznych spoločenských udalostiach doma i v zahraničí.“

Reklama

Potvrdzuje to aj Ján Juríček, životopisec M. R. Štefánika. Keď Štefánik v roku 1910 navštívil krajanov v Chicagu, kyticu mu podalo mladé dievča v piešťanskom kroji. Marienka Lamošová ho zaujala až tak, že v Chicagu zostal a svoje cestovateľské plány posunul o týždeň.

[singlepic id=5778 w=320 h=240 float=right]Piešťanská čipka dostala svoju konečnú podobu koncom 19. storočia, ženy vtedy nahradili bielu farbu žltou, oranžovou a neskôr červenou. Vtedy patril piešťanský ľudový odev medzi najdekoratívnejšie a najnákladnejšie na Slovensku. Spolu s trnavským si odniesli ocenenia zo svetových výstav v Londýne, Paríži a Prahe.

Reklama

Ešte jemnejšiu čipku má krakoviansky ľudový odev, ktorý je dodnes využívaný pri folklórnych slávnostiach. Vlastní ho vraj aj bývala americká ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albright, ktorá vyrastala v Československu.

Výstava potrvá do 10. decembra.

Autor: nc Foto: nc

[nggallery id=219]

Populárne články