Kultúra

Mladí v Krakovanoch išli do kolien

Published

on

Reklama

Obec Krakovany hostila druhý júlový víkend šiesty ročník festivalu Nebojte sa!, ktorého organizáciu zastrešuje občianske združenie Koráb nádeje. Dedinka od piatku ožívala onáramkovanými ľuďmi s pohodovými úsmevmi na tvárach. Festival účasťou nepatrí medzi lámačov rekordov, jeho cieľom je skôr ponúknuť príjemnú familiárnu atmosféru. V rovnakom termíne sa konal aj festival Pohoda, avšak za pohodou nebolo treba cestovať do Trenčína, pohoda bola i v Krakovanoch.

[singlepic id=1992 w=320 h=240 float=left]Na malom pódiu v miestom amfiteátri sa tento rok vystriedalo jedenásť hudobných formácií, z ktorých hneď na úvod príjemne prekvapili takmer rodinná formácia Jeno´s Brothers z Lukačoviec pri Humennom a Out of Control z Prešova. V piesňach skupiny Out of Control, ktorá bola finalistom súťaže Coca – Cola Popstar, počuť zmes britrocku, chytľavé melodické linky a jemné prvky elektroniky. Toto všetko vytvára originálny prejav tejto partie. Okrem zvuku je však pre chalanov dôležitý aj obsah textov nevtieravým spôsobom vyjadrujúcich ich vieru v Boha.

Reklama

[singlepic id=2013 w=320 h=240 float=right]V sobotu pohodu pre tých sedavejších vytvorila Janais, finalistka Eurovízie. Pre vyznávačov blues bola lahôdkou kapela Praise & Blues-ship Band, ktorú neskôr na pódiu vystriedali energickí The Elements, na ktorých „tvrdšejhudbychtivejší“ fanúšikovia nedali opäť raz dopustiť. Príjemnou vsuvkou bol aj koncert kapely Priatelia, ktorej rytmy roztancovali celé hľadisko. Prekvapením bola ukážka toho najlepšieho z muzikálu Zastávka, ktorý vznikol pod záštitou zboru Apoštolskej cirkvi v Novom Meste nad Váhom.

[singlepic id=1981 w=320 h=240 float=left]„Nebojte sa“ sú slová z biblie a sú to aj prvé slová Jána Pavla II, keď sa stal pápežom. Vyjadrujú duchovný rozmer festivalu a je to výzva, aby sa mladí ľudia nebáli žiť svoju vieru. Keďže festival Nebojte sa! nie je len o koncertoch, pripravili organizátori aj prednášky na témy ako predmanželský sex verzus sex v manželstve, okultizmus, povolanie do misií, či o citoch a manipulácii osobnosti. „Snažili sme sa vybrať témy, ktoré trápia mladých ľudí. Jedna z tém bol predmanželský sex, keďže sa mladí stretajú s mnohými neveriacimi, je to téma, či predmanželská čistota je naozaj dôležitá. Veľký záujem bol o prednášku o okultizme a vyvolávaní duchov. Mladých bavia filmy Twilight, Harry Potter, tak sme im chceli pomôcť, aby sa vedeli zorientovať, čo je zlé a čo nie je zlé,“ hovorí Martin Sobota, ktorý organizačne zabezpečoval túto časť festivalu.

Reklama

[singlepic id=2012 w=320 h=240 float=left]Z festivalu po prvý raz vysielala priamy prenos internetová arcibiskupská televízia TV ABU a v piatok večer bolo online okolo osemsto ľudí, čo je v podstate rovnaké číslo ako počet účastníkov v hľadisku. Podtitulom festivalu je motto „Pôjdeme do kolien“ a účastníci naozaj išli do kolien. Príležitosť na to mali počas bohoslužieb, spevov a modlitieb Taizé, či nočnej adorácie. Povzbudzujúca bola taktiež služba ucha, kde si mohli záujemcovia len tak „pokecať“. Organizátori mali na pamäti tiež deti, pre ktoré bol určený špeciálny stan. Maľovalo sa na tváre, modelovalo z balónikov či fúkalo z megabublifuku.

[singlepic id=2038 w=320 h=240 float=right]„Aj keď náš festival nemá ambície byť mega akciou, stále sa rozrastá. Zvažujeme, že by sme ho mali presunúť do väčších priestorov, aby sme sa posunuli ďalej. Je teda vysokopravdepodobné, že nabudúci rok sa bude konať festival v Piešťanoch,“ prezradil zaujímavú informáciu zo zákulisia „otec“ festivalu Lukáš Košťál.

Z celej akcie vyžarovala pohoda, každý si našiel čo práve potreboval a na čo mal chuť. Ak chcete zažiť (nielen) pohodu pri kempovaní, skvelý čas s priateľmi, nejakú tu kapelku a odísť s pocitom , že ste načerpali niečo hlbšie, rozhodne toto podujatie odporúčam.

Autor: Patrícia Proksová/th

Foto: Tomáš Oravec [nggallery id=71]

Foto:  Števo Fajta – viac foto na www.gospelfoto.sk [nggallery id=70]

Populárne články