Kultúra

Koncert Dva bol ako jarná búrka

Published

on

Reklama

Klubom ŽiWell sa v sobotu 12. apríla opäť raz rozliehali fantastické tóny hudby, a to v pravom slova zmysle. České hudobné duo Dva totiž prekonalo moju fantáziu a očakávania, a takisto, fantázia je hlavnou asociáciou, ktorá mi napadá pri spomienke na týchto dvoch sympatických muzikantov – Báru a Jana Kratochvílovcov.

Reklama

Ich tvorivosť ma fascinovala, vtiahla do ich sveta od prvých zvukov až po posledné, pridané skladby. Nemôžem povedať „od prvých tónov“, pretože Dva začali koncert pinkaním pingpongových loptičiek o rakety. A v živote by mi nenapadlo, že hudba sa dá tvoriť aj trením konektora o kožu!

Tomu sa hovorí ísť s vlastnou kožou na trh! No aby to nevyznelo, že Dva prišli iba s nejakým experimentovaním s prapodivnými zvukmi, treba povedať, že všetky tieto tóny priviedli do krásnej melodickosti, a to predovšetkým vďaka okúzľujúcemu a hravému Bárinmu spevu.

Reklama

Bavila ma aj Bárina vymyslená reč, ktorá je v každej piesni iná, jej herecké (ale nie afektované) výkony, jej saxofón a Janova gitara a rytmickosť. Nenahovorili toho veľa, no napriek tomu si získali publikum tak rýchlo a ľahko, že onedlho sa miestnosť naplnila a masa ľudí sa Dvom veľmi ochotne podvolila. Bolo to také prosté, uvoľňujúce a osviežujúce nechať sa viesť ich hudbou a tancovať!

REKLAMA

Padla nám všetkým veľmi dobre takáto jarná búrka, ktorá však veľmi nenápadne a pohodovo očistila všetko navôkol. Teraz sa až zahanbím, keď si spomeniem, že som sa pred koncertom asi na dve minúty pohrávala s myšlienkou, že naň nepôjdem!

Text: Hanka Kalinová Foto: Eeva Paavilainen

Populárne články