Kultúra

Cinematik udeľoval ceny

Published

on

Reklama

Aj napriek tomu, že 6. ročník festivalu Cinematik mal pred sebou ešte jeden filmový deň, slávnostné odovzdávanie cien prebehlo 14. septembra. 

[singlepic id=19635 w=320 h=240 float=right] Hlavnú cenu festivalu Meeting Point Europe Award získal na základe hlasovania panelu mladých európskych kritikov film Ďalší rok režiséra Mika Leigha. Ide o drámu zo života starnúceho manželského páru a ich priateľov, pre ktorých sú svojim šťastím a vyrovnanosťou oporou. Mike Leigh patrí medzi významných britských režisérov, okrem množstva iných cien už vo svojej kariére získal Zlatú palmu v Cannes i Zlatého leva v Benátkach.

Reklama

[youtube width=“522″ height=“350″]http://www.youtube.com/watch?v=vnPrdEj-pbQ[/youtube]

Mladí kritici rozhodli taktiež o cene Film Europe Award, určenej pre najlepší slovenský dokument. Víťazom sa stalo Nesvadbovo režisérky Eriky Hníkovej. Film je portrétom dediny Zemlínske Hámre a ich starostu, ktorému sa zdá, že „jeho“ obyvatelia sa málo ženia a preto robí všetko preto, aby mladých nezadaných ľudí dával dokopy.

Reklama

[singlepic id=19638 w=320 h=240 float=right]Cenu primátora mesta Piešťany získal film Nickyho rodina, tretí film režiséra Mateja Mináča o Nicholasovi Wintonovi, ktorý pred druhou svetovou vojnou organizoval odchod židovských detí z Československa a ich prijatie v britských rodinách.

Poslednou cenou je Cena divákov. Tú získala dráma Lepší svet dánskej režisérky Susanne Bier, príbeh dvoch chlapcov a ich otcov o bludnom kruhu násilia a pomsty.

Text: Tomáš Hudák Foto: František Halky Halás

[nggallery id=1079]

 

Populárne články