Koktail

Zdravé semienka v obchodíku Moja špajza

Published

on

Reklama

Priatelia, opäť sa vám chcem pripomenúť. Som obchodík Moja špajza. Moja gazdiná stále dopĺňa tovar, aby ste sa mali v čom „prehŕňať“. Niekedy už drží v ruke dva balíky cestovín, chodí po obchodíku a už nevie, kde ich položí…  Nebojte sa, také hrozné to nie je, miesto sa vždy nájde. Ale aby vás moja gazdiná nenudila informáciami, či má alebo nemá miesto v regáloch, je na čase, aby „vybalila“ nejaké tie odborné informácie. Tak vám porozpráva niečo o semienkach. Vraj sú veľmi zdravé, dodajú vám energiu a množstvo vitamínov.

[singlepic id=53634 w=560 h=375 float=none]
Chia semienka – sú to semienka hispánskej šalvie, vyzerajú ako makové semienka. Hovorí sa im aj energetické semienka, dodávajú vám energiu počas celého dňa. Majú 5-násobne vyšší obsah vápnika ako mlieko, preto ak ste vegán alebo vegetarián, mali by chia semienka patriť do vášho jedálníčka. Obsahujú vysoký podiel vlákniny a omega 3 – mastných kyselín. Odporúčajú sa aj tým, čo chcú chudnúť ( … do plaviek :-) ), ak si totiž semienka namočíte na 10-15 minút do vody, tak napučia a zaplnia objem vášho žalúdka a nebudete takí hladní. Maximálna dávka chia semienok sú 2 čajové lyžičky denne. Ich účinok dosiahnete aj tým, že si ich opražíte na suchej panvici, príp. ešte pomeliete. Môžete si ich dať na raňajky do kaší, vločiek, či len tak na chlieb.
Konopné semienka – ( … nebojte sa, to nie je to konope, pri ktorom budete vidieť ružového slona :-) ) na Slovensku je schválené konope siate, ktoré obsahuje menej ako 0,2% psychoaktívnej látky THC. A budete sa možno čudovať, aké je konope prospešné nášmu zdraviu. Má vysoký obsah bielkovín – takže vegetariáni, hor sa na konope. Taktiež konopné semienka obsahujú značný podiel minerálov, ako je vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo, mangán, zinok. Majú silné antioxidačné a protizápalové účinky. Prečisťujú vaše črevá a pomáhajú detoxikácii organizmu. Pomleté majú orieškovú chuť. Použite do kaší, vločiek, koláčov, s medom.
Tekvicové semienka – poviete si tekvica ? Žiadny zázrak ! Ale je. Chcete mať zdravé vlasy, nechty a pokožku ? Chrumkajte tekvicové jadierka. Majú vysoký obsah zinku. Pomôžu pánom ako prevencia pred problémami s prostatou. Použitie je veľmi široké. Opražené na panvici skvelo dochutia napr. cestoviny, či ryžu so zeleninou. Môžete ich pridať do vločiek, kaší, jogurtov, müsli, koláčov, chleba. Alebo si ich dajte len tak k „telke“ namiesto chipsov.
Sezamové semienka – majú vysoký obsah vápnika a železa. Používajú sa ako prevencia proti osteoporóze a to nevravím o tom, že vegetarián by ich mal mať stále po ruke. Zlepšujú kvalitu vlasov, nechtov, pokožky, upravujú vysoký krvný tlak, zvyšujú imunitu, pomáhajú pri chorobách srdca, utišujú menštruačné ťažkosti. Má vysoký podiel vlákniny, preto je vhodný na prečistenie čriev a detoxikáciu organizmu. Sezamové semienko je malé, účinok zvýšite dobrým požuvaním alebo zomletím na mlynčeku.

Reklama

… tak čo, ktoré ste si vybrali ? Alebo radšej všetky… Prečo nie, nájdete ich v obchodíku Moja špajza – ul. Pod Párovcami, za evanjelickým kostolom vždy od pondelka do piatku 9,00 – 17,00 hod. a v sobotu 9,00 – 12,00 hod. Sledovať nás môžete aj na FB skupine.
A aby som nezabudol, chcem vás pozvať na ďalšiu ochutnávku, ktorá bude v utorok 10. júna od 15,00 do 17,00 hod. Príďte, pripravíme zopár chutných a zdravých jedál aj s receptíkmi, aby ste si to mohli vyskúšať aj doma :-).

Dobrú chuť a veľa zdravíčka :-) !!!

Reklama

Populárne články