Koktail

Uviažte si vlastnú kytičku v Auparku – pod dohľadom odborníkov z Rakovíc

Published

on

Reklama

Ak sa počas týchto dní chystáte popoludní na návštevu Auparku, môžete sa okrem nákupov aj naučiť, ako si uviazať vlastnú kyticu. Materiál a odborný dozor na workshopoch, ktoré sa konajú v tomto obchodnom dome v centre Piešťan, vám poskytnú majstri a žiaci Strednej odbornej školy v Rakoviciach. Zaujímavé krátke inštruktážne workshopy začali včera – 24. septembra popoludní, viazaním a zdobením suchých kytíc a pokračujú až do soboty.

Vo štvrtok popoludní od druhej hodiny sa tak náhodní záujemcovia učili, ako viazať suchú kyticu z pripraveného materiálu pod dohľadom majsterky odborného výcviku a dvoch šikovných študentov odboru aranžér/viazač. Ako vzor poslúžilo niekoľko dopredu pripravených aranžmánov. Skúsili sme to aj my, a nebolo to až také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá…Napriek tomu naša redaktorka dostala za vlastnoručne uviazanú kytičku od majsterky Strednej odbornej školy z Rakovíc Galiny Ráczovej Vatrtovej (aspoň slovne) jednotku. Malé floristické dielko si návštevníci stánku, ktorý je umiestnený pod pohyblivými schodmi, mohli vziať domov, aby im spríjemnilo prostredie. Záujem z radov návštevníkov tak bol naozaj veľký a majsterka so študentmi sa veru mali čo oháňať. . .

Reklama

Podľa informácií do riaditeľky SOŠ Rakovice Márie Múdrej, účastníci workshopu sa učili viazať suché kytice zo žita, ľanu, sena, zdobené suchými a umelými kvetmi a machom. Majsterka odborného výcviku im predviedla viazanie suchej kytice do špirály a jej dozdobenie suchými, či umelými kvetmi a doplnkovým materiálom. „Suché kytice sú veľmi obľúbené a praktické, nakoľko sa dajú zdobiť podľa ročných období, či inej tematiky (veľkonočné, vianočné, blahoprajné atď.) Trvácnosť týchto kytíc je prakticky nekonečná, pri minimálnej starostlivosti,“ uvádza.

 

Reklama

Ako vzory poslúžili vopred pripravené aranžmány

Ďalší workshop pripravuje rakovická SOŠ-ka na piatok 24. septembra od 14 – tej do 18-tej hodiny. Jeho témou bude Viazanie kytíc pri príležitosti sviatku dieťaťa: „Cieľom workshopu je ukážka viazania kytičky so živých kvetov pri príležitosti sviatku dieťatka: narodeniny, meniny, úspechy v škole a v  súťažiach a iné. Účastníci workshopu uviažu vlastnú kytičku pre svoje dieťa. Majsterka odborného výcviku predvedie ukážku viazania alternatívnej kytičky, napríklad z lízaniek.“ Rovnako ako v prvý deň, pred začatím workshopu nainštalujú niekoľko hotových kytíc, ktoré po jeho skončení rozdajú detským návštevníkom Auparku.

Príprava materiálu na piatkový workshop

sobotu 26. septembra rovnako od 14-tej do 18-tej hodiny sa zasa záujemcovia môžu naučiť vyrobiť vypichované misky v najnovších trendových farbách a štýloch. „Cieľom workshopu je ukážka tvorby metódy vypichovania kvetov a zelene do aranžérskej hmoty Florex do misiek. Hotové aranžmány majú dlhšiu trvanlivosť, nakoľko živé kvety a zeleň ostávajú čerstvé vďaka vlhkosti, ktorá sa udržiava v hmote Florex. Účastníci workshopu si pod vedením majsterky odborného výcviku   a dvoch žiakov budú vypichovať vlastné aranžmány. Majsterka odborného výcviku poradí účastníkom v oblasti najnovších trendov a farieb v aranžovaní pri rôznych príležitostiach. Ako po ostatné dni, na začiatku workshopu budú motivačne predvedené hotové misky, ktoré budú v závere rozdané návštevníkom Auparku,“ uvádzajú organizátori v pozvánke na toto zaujímavé podujatie. Vlastný výtvor sa opäť stáva vlastníctvom jeho autora, rovnako ako nadobudnutá zručnosť v budúcej vlastnej tvorbe.

Ak sa teda dnes alebo zajtra chytáte do mesta, nebojte sa pristaviť pri stolíku Strednej odbornej školy z Rakovíc. Odmenou za trochu námahy vám bude vlastnoručne vyzdobená kytica či aranžmán a tiež dobrý pocit z ich tvorby.

Za túto kytičku sme dostali „jednotku“

Šaty, ktoré sú v Auparku vystavené, pripravili šikovní budúci aranžéri spolu so svojou majsterkou a predviedli ich aj na kvetinovom korze počas Victorie Regie minulú sobotu.

PR článok

 

 

Populárne články