Koktail

Pivo sa dá variť aj doma, takto ho varia „domavariči“ z Piešťan

Published

on

Reklama

Pivo v Piešťanoch sa varí nielen v Piešťanskom pivovare ŽiWell, ale pre niektorých nadšencov sa z tejto činnosti stalo netradičné hobby. Jedným z takzvaných „domavaričov“ je i miestny fotograf Marek Švančara, ktorý sa vareniu venuje spolu s priateľkou Katarínou Sivákovou. Ich originálne pivo s názvom zDola Brewery, pripravuje v domácom „hrncovare“, pričom vyskúšať už stihli výrobu približne desiatky rozličných druhov piva. Už v marci sa dvojica chystá so svojim pivom na súťaž HOMEBREWerov 2017, ktorá sa bude konať v nitrianskej Trafačke. V krátkom rozhovore sa dozviete ako s varením piva začínali, čo bolo najťažšie a ešte mnoho ďalšieho. 

Reklama

Kedy si s tým začal a ako si sa k tomu vôbec dostal?

Prvotná myšlienka vznikla po návrate zo zahraničia, kde som pravidelne navštevoval malý lokálny pivovar, a kde som mal možnosť byť vďaka práci aj pri technológií výroby. Po spomínanom návrate na Slovensko priateľka objavila jeden nenápadný hostinec v centre Bratislavy, v ktorom ponúkajú rôzne druhy piva od výmyslu sveta. A práve tu sa pri pive zrodila myšlienka vyskúšať si uvariť svoje vlastné.

Reklama

Čo bolo v začiatkoch najťažšie?

Hoci to bude znieť ako klišé, ako každé začiatky aj tie naše boli spočiatku ťažké. Občas nastanú nevídané problémy aj teraz, najmä keď skúšame nové pivné štýly, v ktorých nie sme zatiaľ až tak doma. Najväčším postrachom vždy bola technológia výroby a technológia, ktorú sme nemali k dispozícií. V súčasnosti je pre nás najťažšie sa vzájomne dohodnúť na recepte, ktorý ideme pripraviť, najmä preto, že vieme aká široká škála pív existuje a ako je možné experimentovať s rôznymi pridanými ingredienciami. Je to v podstate ako akékoľvek iné varenie, čím sa vám to viac dostane pod kožu, tým vám to dodá viac odvahy využívať nové postupy a prísady. Zároveň je dôležité prijať kompromis, keďže varíme dvaja, občas sa pochopiteľne stane, že máme iné nápady, ktoré sa snažíme presadiť. Vždy sa nám zatiaľ podarilo dohodnúť. Aká bola vôbec prvá dávka piva, ktorú si navaril?

Domovaričstvo je veľakrát o tom, že si človek pomôže ako vie, my sme si požičali smaltovaný hrniec, nakúpili základné suroviny – slad, chmeľ, kvasnice, a využili obyčajnú vodu z vodovodu. Od prvej várky sa držíme toho, že varíme len zo základných surovín, čo je podľa nás jediný tradičný a pravý spôsob varenia. Na trhu sú dnes už rôzne sladové výťažky a koncentráty, ktoré človek v podstate len zmieša s vodou a ma „hotové“.
Našou prvou várkou bolo pšeničné pivo, pripravené bolo bez akýchkoľvek predchádzajúcich skúseností a s minimom znalostí, nakoniec skončilo v odtoku. Stále na to však spomíname s úsmevom. Tento neúspech nás jednoznačne nakopol k naštudovaniu si výroby piva, k pochopeniu základných pojmov a práce s teplotami. Po kratšej prestávke sme si svojpomocne vyrobili varňu „hrncovar“ podľa našej predstavy.

Logo zDola Brawery vytvorili piešťanskí umelci z retart.sk.

Pivo celkovo rozdeľujeme na dve kategórie – vrchne kvasené a spodne kvasené. Hlavným rozdielom sú použité kvasnice a ich teploty kvasenia. Viditeľný rozdiel je takisto v tom, že pri spodnom kvasení v procese fermentácie, klesajú kvasinky na dno kvasnej nádoby. Spodne kvasené pivo určite pozná každý, ide zväčša o ležiak, u nás veľmi obľúbený ležiak plzenského typu. Toto pivo kvasí zhruba pri teplotách 9 až 14 stupňov Celzia. Vrchne kvasené pivo, napríklad typu IPA (india pale ale) obsahuje kvasnice, ktoré kvasia pri teplotách od 17 po 24 stupňov Celzia. Ležiaky zvyčajne „oddychujú“ dlhšiu dobu teda až 3 a viac týždňov, v porovnaní s voňavými vrchne kvasenými pivami, ktoré sú najlepšie čerstvé. Samozrejme každý sládok použije kvasnice, podľa toho, aký očakáva výsledok. Momentálne je na trhu z čoho vyberať.

Koľko druhov piva si odvtedy navaril?

Za minulý rok sa nám podarilo navariť približne 9-10 rôznych druhov piva. Najväčšiu výzvu predstavovalo pivo z domáceho chmeľu, ktorý sme zasadili v záhrade a už prvý rok nám doprial radosť, tým že sme mali veľa čerstvých šišiek, ktoré sme po odtrhnutí ihneď použili. Naše pivo sa zúčastnilo aj na súťaži domovaričov v Nitre, kde nás celkom prekvapilo prvé miesto v kategórií pivo hodnotené súťažiacimi a tretie miesto sme získali na základe hodnotenia poroty. Na túto akciu sa chystáme aj tento rok a dovolím si tvrdiť, že s menej tradičným štýlom piva, no stále dúfame, že bude chutiť. Zároveň sa snažíme podporiť pivnú komunitu, ktorej už nestačia nekvalitné unifikované europivá z veľkých pivovarov, napríklad aj tým, že sme zorganizovali nultý ročník ochutnávky a neoficiálnej súťaže domovaričov v Piešťanoch. V priestoroch Piešťanského pivovaru sa stretli nadšenci domáceho piva z okolia Piešťan, ale potešila nás aj návšteva napríklad z Prievidze a Košíc. Dúfame, že sa dohodneme s Peťom Demkom, ktorý je momentálne hlavným sládkom v pivovare a spravíme aj tento rok niečo podobné.Čo všetko človek potrebuje k tomu, aby mohol variť pivo?

V okolí Piešťan a v Piešťanoch sa nachádzajú šikovní ľudia, ktorí dokážu navariť veľmi chutné a zaujímavé piva, čo vieme potvrdiť z vlastnej skúsenosti, keďže sme mali možnosť niektoré z nich vyskúšať. Sami sme už niekoľkokrát ponúkli naše pivo kamarátom a známym a takisto pochopiteľne zásobujeme aj naše rodiny, ktoré majú z toho veľkú radosť. Dúfame, že v budúcnosti sa nám podarí v spolupráci s Piešťanským pivovarom ŽiWell a náš výtvor bude môcť posúdiť viac ľudí.

V podstate tento rok máme plán vymýšľať zaujímavé recepty a skúšať ďalšie pivné štýly, na čo sa veľmi tešíme. Variť pivo môže skutočne každý, kto zistí, že ho to baví a zaujíma. Najjednoduchším spôsobom varenia zo surovín je takzvaný spôsob BIAB (brew in bag) alebo inak v preklade varenie piva vo vrecku. Človek na to potrebuje jeden hrniec, špeciálne vrecko na slad, suroviny – voda, slad, chmeľ, kvasnice, kvasnú nádobu, chémiu na dezinfekciu a cukromer. Predovšetkým však chuť a čas.

Ak by mal niekto záujem sa dozvedieť viac o tom, ako navariť pivo, kľudne nám môže napísať na sociálnych sieťach a my mu radi pomôžeme.

-lt/Zdroj a foto: Z dola brawery, Marek Švančara-

Populárne články