Koktail

Kinom sa niesli zvuky gájd – gajdoši si zaspomínali na svojho kolegu a ich výrobcu Rasťa Trnovca

Published

on

Reklama

Rodinnej spomienky na zapáleného folkloristu, hudobníka a výrobcu gájd, ktorá sa konala včera, v utorok 26. apríla, v piešťanskom kine Fontána sa okrem rodiny Trnovcovej zúčastnilo niekoľko desiatok ďalších hostí. Svojho „kolegu“ si najmä muzikanti pripomenuli nielen zážitkami, ale aj hrou na gajdy, z ktorých väčšinu vyrobil práve Rasťo Trnovec. Zhodli sa najmä na tom, že išlo o výnimočného človeka, gajdoša telom i dušou, ktorý hre a výrobe týchto nástrojov zasvätil celý svoj mladý život.

Reklama

 

Rastislav Trnovec sa okrem vystúpení na rôznych podujatiach či folklórnych festivaloch venoval aj propagácii gájd a osvete a snažil sa tiež o zaradenie hry na tento nástroj do osnov pre základné umelecké školy. Ako povedala vedúca folklórneho súboru Žito Katarína Agnetová, ktorá uvádzala spomienkové podujatie, iste by ho potešil, že gajdy boli v decembri minulého roka zapísané do kultúrneho dedičstva UNESCO. Okrem folklóru bolo jeho ďalším veľkým koníčkom aj lietanie na ultraľahkých lietadlách.

Reklama

Gajdoši a muzikanti, ktorí prišli z rôznych kútov Slovenska – Devínskej Novej Vsi, Banskej Bystrice či Vrbového, ale aj Starého Hrozenkova na Morave, na jeho počesť zahrali a zaspomínali si na Rasťa ako na zábavného a dobrosrdečného „Gašpara“, (ako sa sám nazýval), ktorý mal rád šteklivé pesničky a na gajdy hral všade, kde práve bol – na cestách stopom, na staniciach pri čakaní ale napríklad aj na futbalovom zápase…K vystúpeniu hostí sa pridala Ľudová hudba Petra Obucha.


Výrobky mladého remeselníka, ktorý pôvodne vyštudoval za zememerača, sa vyznačovali veľkou dávkou kreativity, vymýšľal rôzne hlavy, používal netradičné materiály, jedny z gájd dokonca vytvoril aj zo starej pneumatiky. Návštevníci ich mohli vidieť ako súčasť sprievodnej výstavy vo foyeri kina Fontána, ktorá potrvá do 8. mája.

-ad-

Populárne články