Koktail

Hrad Beckov pozýva na šľachtickú svadbu

Published

on

Reklama

Na Beckovskom hrade chystajú na začiatok prázdnin viacero podujatí. Ukončenie školského roku a začiatok prázdnin môžete osláviť historickou témou.

V sobotu 30. júna sa uskutoční Víkend s renesanciou, kde sa návštevníci dozvedia ako to na hrade vyzeralo v časoch, keď ho vlastnil šľachtický rod Bánffiovcov. Obdobie poznačené ohrozením tureckými vpádmi, ale aj prestavbami hradu a zábavami, predstaví skupina historického šermu Fringia z Bratislavy. Tešiť sa môžete na ukážky šermu, palných zbraní, tanca, krásnych žien a dobovej kuchyne.

Reklama

Nedeľa je netradičný čas na svadbu, no na Beckove sa do pozornosti dáva, že gróf Esterházy sa na hrade bude ženiť, práve v tento deň a to 1. júla (Šľachtická svadba na hrade Beckov). Podujatie zobrazuje historickú svadbu. Prezentuje unikátne okamihy našej histórie v tej najkomplexnejšej forme. Vďaka svojej pútavosti, autenticite prevedenia a interaktívnosti dokáže zaujať všetky vekové kategórie divákov. Návštevníkom bude umožnené stať sa súčasťou tejto udalosti a zoznámiť sa s dobovou módou, tradíciami, hudbou a tancami, zažiť pravú šľachtickú zábavu, spojenú s hodovaním, ale aj prejavmi moci vo forme šermiarskych stretov a čestných delostreleckých sálv.

Na ďalší víkend sa chystajú Dni kováčskych majstrov (7. – 8. júla). Už po štvrtýkrát sa na Beckove rozozvučia kovadliny, rozhoria plamene vyhní a ožije staré kováčske remeslo. Príďte sa presvedčiť, že tradícia kováčstva nevymrela, že žiara ohňa a plastickosť železa stále dokáže učarovať mnohým.

Reklama

Na úspechy predchádzajúcich ročníkov nadviažeme i v roku 2018. Budete mať opäť možnosť sledovať pri práci majstrov kováčov zo Slovenska i Moravy, ktorí vytvoria spoločné dielo – sochu vojvodu Stibora zo Stiboríc. Spoločné dielo v tomto roku je symbolické, k 630. výročiu darovania hradu Beckov práve vojvodovi Stiborovi. Kráľ Žigmund Luxemburský vydal darovaciu listinu na hrad a panstvo Beckov 16. júla roku pána 1388 pre svojho najvernejšieho rytiera Stibora zo Stiboríc za verné služby a oddanú podporu.

Počas kováčskych dní na hrade Beckov sa môžete na vlastné oči presvedčiť, že i dnes majú kováčsky majstri šikovné ruky. Môžete si pozrieť výstavu kováčskych diel, výstavu rôznych druhov konských podkov, sledovať majstrov priamo pri práci a hlavne si Vy i Vaše deti môžete prácu s kladivom, ohňom a železom vyskúšať v interaktívnej dielni.

Za pozornosť stojí tiež už prebiehajúca výstava Draci a drakobijci, ktorá sa nachádza v priestoroch horného hradu a novinku v podobe Hradného hospodárstva (1.7. – 3.9.). Návštevníci sa môžu tešiť na viac ako päťnásť dravcov ako sú napríklad orol skalný, výr skalný, rôzne druhy sokolov, plamienka driemavá, kaňúr okrúhlochvostý, jastrab, kuvik plačlivý, belaňa tundrová, pôtik kapcavý a pod. Súčasne v priestore hradu budú umiestnené zvieratká, ktoré sa bežne vyskytovali aj v stredoveku na hradoch, ale aj zvieratá, ktoré boli a sú voľne žijúce v okolitých lesoch. Patria medzi ne líška, veverica, kuna, fratka. Ďalej bažanty, holuby, prasiatka, sliepky, zajace, ovce, kozy, ale aj poník, na ktorom sa budú môcť deti povoziť. Návštevníci budú môcť sledovať kosenie okolitých svahov a vozenie sena na klasickom drevenom vozíku do hradu. Na dennej báze vystúpenia sokoliarov v troch termínoch. Pribudne aj špeciálny okruh, kde po zakúpení balíčka kŕmnej zmesy budú môcť najmä najmenší návštevníci sa čo to dozvedieť o živote zvieratiek v minulosti, ale aj súčasnosti a najmä ich nakŕmiť.

-inf- Ilustr. foto: L. Balažovič

Populárne články