Koktail
Folkloristi zo Žita na Myjave prezentovali kuchyňu piešťanského regiónu
Uplynulý víkend 17. – 19. 6. 2016 sa uskutočnil 57. ročník Myjavského medzinárodného folklórneho festivalu. Zúčastnili sa ho mnohé folklórne súbory. Okrem tých slovenských vystúpili aj súbory z exotických krajín ako Egypt, Namíbia, Peru a India. Už po tretíkrát sa na festivale aktívne zúčastnil aj folklórny súbor Žito z Piešťan. Bol súčasťou mestečka MY-A-VY, kde prezentoval tradičnú kuchyňu piešťanského regiónu.
Členovia FS Žito, ktorý pôsobí pri Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera si už medzi učastníkmi festivalu vypestovali silnú základňu nadšencov, ktorí chalúpku s piešťanskými špecialitami navštevujú pravidelne každý rok.
Aj tento rok mali možnosť ochutnať (nielen) hubinskú fazulovú „kaššu“ a tašky plnené domácim kozím syrom podávané s opečenou cibuľou a slaninou i domácu bazovú limonádu. Nemalý dopyt bol aj po čerešňových haluškách varených podľa starého receptu z Hubiny. Čerstvo vykôstkované čerešne sa primiešajú priamo do cesta a halušky sa hádžu do vody z drevenej dosky. Návštevníci si mohli vybrať makovú, orechovú, strúhankovú posýpku, či tvaroh. Na to všetko patrí aj doma vyrábaný karamel, roztopené masielko a poriadna dávka rýchlo zvarených čerešní s cukrom. Všetky tieto dobroty boli čerstvo pripravené. Varilo sa priamo na mieste v štyroch kotlinách.
Treba spomenúť aj autentické rekvizity, využívanie starého riadu a drevených nástrojov. Stálou atrakciou sú tiež drevené vidličky a bambusové misky pre návštevníkov, ktoré sú určite pohľadnejšie a na dotyk príjemnejšie ako tie plastové a robia náš produkt jedinečným. Všetky tieto maličkosti spolu s perinou na plote, veľkou drevenou truhlicou na múku, starým sporákom na drevo, či kobercom pred chalúpkou dotvárali tradičnú domácku atmosféru.
Tak takto sa žije v mestečku MY-A-VY. Aj týmto spôsobom súboristi prezentovali náš región a Hotelovú akadémiu ĽW, ktorá FS Žito podporuje už od roku 2012.
Pre priblíženie atmosféry si pozrite aj nasledujúce fotky.