Koktail

Ak si niekto myslí, že Hudobná škola Yamaha je o spievaní a čistých tónoch, je na omyle…

Published

on

Reklama

Odborný výklad obsahu Hudobnej školy Yamaha nechám radšej na odborníkov, no môžem sa s vami podeliť o moje skúsenosti s ňou.

[singlepic id=34710 w=320 h=240 float=left]Pri prvotnej ponuke spustiť Hudobnú školu Yamaha v piešťanskom Materskom centre Úsmev som bola veľmi rezervovaná. Nemala som ani predstavu o tom, ako môže prebiehať hodina hudobnej školy pre deti v predškolskom veku. Keďže v materskom centre uvítame akékoľvek nové aktivity, ktoré rozvíjajú zručnosti detí a upevňujú rodinné vzťahy, rozhodli sme sa, že vyskúšame Hudobnú školu Yamahu aj u nás.

Reklama

Plná očakávaní som sa aj s 5 mesačnou dcérou vybrala na uvádzaciu hodinu Yamahy. Bola som milo prekvapená reakciou môjho dieťaťa, ale aj iných detí. Po uvádzacej hodine som sa rozhodla, že sa pokúsime s dcérou absolvovať celý kurz. Už počas kurzu som bola unesená tým, ako dcéra reaguje na hudbu, ako sa zaujíma o hudobné nástroje, ako sa teší na deti na Yamahe a ako si užíva hodiny na hudobnej.

Aj vďaka Hudobnej škole Yamahe sme mali možnosť prežiť intenzívnejšie naše spoločné prvé mesiace a vytvoriť si k sebe hlbšie puto. Atmosféra na hodinách Yamahy je veľmi priateľská a tolerantná. Dnes už viem, že v hudobnej škole Yamaha nejde o spievanie čistých tónov, či drile na hudobných nástrojoch, ale že Hudobná škola Yamaha deťom sprostredkuje zábavnou formou oboznámenie sa s hudobnými nástrojmi, vnímanie hudby a rytmiky, no ponúka aj oveľa viac – ponúka rodičom možnosť prežiť so svojím dieťaťom množstvo neopakovateľných chvíľ, príležitosť sprevádzať svoje dieťa pri objavovaní nových vecí a prežívať radosť z objavovania spolu s ním.

Reklama

Hudobná škola Yamaha pôsobí po celom svete a patrí k najväčším organizáciám svojho druhu. Vznikla v Japonsku v roku 1954, od roku 1967 funguje v Nemecku a od roku 1994 pôsobí aj v Českej a Slovenskej republike.

– Zásada HŠ YAMAHA znie: „Niet nehudobných ľudí. Sú len nerozvinuté talenty!“

[singlepic id=34711 w=320 h=240 float=left]Predškolské hudobné programy

Obsiahle vyučovacie metódy a koncepty odpovedajú veku detí. Na ich vývoji sa podieľalo mnoho odborníkov z oblasti hudobnej pedagogiky, pediatrie a detskej neuropsychológie. Deti, ktoré sa odmalička hudobne rozvíjali, získavajú okrem potešenia z hudby podvedome aj predpoklady rozvoja ich kognitívnych schopností. v kojeneckom veku vedie počúvanie hudby a učenie piesní k intenzívnemu prepájaniu siete nervových buniek v mozgu. Aktivity počas hodín sú zamerané na rozvoj sluchu, zraku, reči, jemnej a hrubej motoriky. Využívame tiež detské masáže a tzv. babyhandling – systém cvičení, ktoré podporujú rozvoj koordinácie, rovnováhy, chôdze… Tieto „krížové pohyby“ vedú k prepájaniu hemisfér a takáto aktivácia mozgu je dobrou prevenciou porúch učenia.

Neoceniteľným vedľajším efektom je skutočnosť, že počas hodín dochádza aj k výraznému rozvoju sociálnych schopností a vzťahov.

Podrobnejšie sa o jednotlivých programoch HŠ YAMAHA dočítate na www.yamahaskola.cz. Ale lepšie je raz zažiť, ako stokrát počuť, preto sa môžete prísť pozrieť priamo na ukážkové hodiny, alebo aj počas roka na prebiehajúci učebný proces.

Ukážkové hodiny Hudobnej školy Yamaha:

11. 9. 2012 (utorok) o 16.30 – Prvé krôčiky (špeciálne pre škôlkárov, príp. pre maminy, ktorým nevyhovuje doobedný termín Yamahy)

12. 9 .2012 o 9.00 h Robík (pre deti od 4 mesiacov do 18 mesiacov)

12. 9. 2012 o 10.00 h Prvé krôčiky k hudbe (pre deti od 18 mesiacov do 4 rokov)

kontakt: Mgr. Katrína Bujnová 0904 682 878

Hudobná škola je vedená formou otvorenej skupiny, do ktorej sa môžete kedykoľvek pridať, aj keď ste nezačali hneď od prvej hodiny! Prvá hodina je pre každého zdarma.

Autorky: Marcela Vrbová a Katka Bujnová

Populárne články