Aktuality

Zajtra začína pôstne obdobie

Published

on

Reklama

Prvý deň pôstneho obdobia – Popolcová alebo škaredá streda v tomto roku pripadá na zajtra – stredu 10. februára. Dátum začiatku pôstu sa každý rok mení, pretože podľa liturgického kalendára je ním 40. deň pred Veľkou nocou, ktorej termín je tiež premenlivý.

Názov Popolcová streda pochádza zo zvyku páliť palmy či bahniatka z Kvetnej nedele z minulého roka. Takto získaný popol sa používa pri bohoslužbe, kedy sú veriaci poznačení  popolom na čelo; tento symbol sa vzťahuje na  tradíciu sypania si popola na hlavu na znamenie pokánia pred Bohom. Poznačenie popolom je sprevádzané slovami: „Pamätaj, že si prach a na prach sa obrátiš.“ alebo „Kajajte sa a verte v Evanjelium.“ V rímskokatolíckej cirkvi je Popolcová streda dňom prísneho pôstu.

Reklama

Obdobie 40-dňového pôstu sa skončí Veľkým piatkom. Pre našich predkov malo nielen náboženský, ale aj praktický význam. S končiacou zimou sa totiž minuli aj zásoby mäsa zo zabíjačiek a čas mláďat kôz a oviec prišiel až s Veľkou nocou. Aj preto počas tohto obdobia uprednostňovali kaše, múčne jedlá, kyslú kapustu a ryby. Striedma strava zároveň prispievala začiatkom jari k vitalite a zdraviu.

Zdroj: wikipedia, foto: archív PNky

Reklama

Populárne články