Aktuality

Workshop [1:1] napreduje, účastníci pomaly finišujú s výrobou

Published

on

Reklama

Workshop [1:1] vyvrcholí už v piatok 29. júla o 17:00 na Lidožúre uvedením dreveného objektu, ktorý počas takmer dvoch týždňov vymyslela, navrhla a vyrobila skupina mladých architektov. Včera a dnes prebiehala výroba jeho jednotlivých častí a ôsmi účastníci si vyskúšali prácu s drevom, ohýbanie a prípravu na kompletizáciu. Gabriela Mészáros sa zúčastnila workshopu už po tretíkrát a podľa jej vyjadrenia, bude tohtoročná konštrukcia najväčšou spomedzi všetkých, na ktorých realizácií sa v rámci minulých ročníkov podieľala. 

Gabriela Mészáros spolu s účastníčkami workshopu (na fotke druhá zľava)

„Konštrukcia bude tento rok veľmi veľká a asi to je taký hlavný rozdiel oproti predchádzajúcim ročníkom, na ktorých som sa zúčastnila. Hotový objekt bude hybridný a viac účelný, pričom bude môcť byť používaný tak na sedenie, ako i na ležanie, ale ľudia si určite vyberú polohu aká im bude najviac vyhovovať. Miesto, ktoré sme vybrali pre jeho osadenie momentálne nie je využívané vôbec, pretože povrch je taký nepríjemný, je tam brečtan i kamene a takmer nikto tam nechodí. Tento priestor je zároveň veľmi zaujímavý a poskytuje naozaj pekný výhľad na koruny stromov a oblohu. Objekt ich má motivovať, aby mali záujem toto miesto objaviť,“ povedala o workshope [1:1] a výrobe účastníčka Gabriela Mészáros.

Reklama

Konkrétny návrh objektu vzišiel z dlhšej debaty a nakoniec rozhodlo to, že väčšina konštrukcií by vyžadovala veľké množstvo oporných prvkov a ich výroba by bola časovo náročnejšia. Výber preto padol práve na objekt, ktorý bol zaujímavý a bude vytvorený z ohýbaného dreva z červeného smreku a vyzerať bude podobne ako návrh na obrázkoch. Účastníci pracovali na príprave pomocných konštrukcií, na ktorých prebiehala výroba rebier potrebných pre stavbu. Práca im dala množstvo praktických skúseností pri práci s drevom a tiež zistenie, že len s pár nástrojmi sa dajú vytvoriť naozaj zaujímavé veci.

Reklama

„Priestory Lida sú veľmi zaujímavé, pretože príroda je tu veľmi nedotknutá a zároveň je takmer v centre mesta. Je škoda, že ľudia sa k nemu často chovajú vandalsky, zneužívajú jeho nedostupnosť a nevedia po sebe upratať odpadky. Veľmi sa mi však páči, že si zachovalo takú svoju divokosť. Veľmi sa už tešíme na Lidožúr a zároveň sa obávame toho, že náš objekt bude posudzovať strašne veľa ľudí,“ dodala Gabriela Mészáros.

-lt/Foto: lt, Workshop [1:1]-

Populárne články