Aktuality

V hudobnom pavilóne bude rásť ľaliovník tulipánokvetý

Published

on

Reklama

V prvých aprílových dňoch začala spoločnosť R.U. z Dvorníkov, ktorá vyhrala zákazku v elektronickej aukcii, s rekonštrukciou hudobného pavilónu v mestskom parku v Piešťanoch. Cena rekonštrukcie bude podľa zmluvy s Mestom Piešťany 96-tisíc eur a práce by majú byť hotové do konca mája. Vrámci prípravy lokality bolo vypílených niekoľko drevín.

[singlepic id=12133 w=320 h=240 float=left]Na výrub stromu v zadnej časti hľadiska nás upozornili obyvatelia Piešťan. Mohutný javor poskytoval počas podujatí v letných mesiacoch príjemný tieň, kde sa diváci radi schovávali pred silným slnkom. Podľa Igora Kováča, vedúceho referátu majetku mesta z piešťanského mestského úradu, mal strom desať metrov široké korene, ktoré zdvíhali dlažbu a podľa jeho kolegov z referátu životného prostredia nebol ani zdravotne v poriadku. „Vypílený javor mal korene, tak že zdvíhali dlažbu. To by ani tak nevadilo, pretože korene by sa dali osekať, alebo celá plocha by sa dala dvihnúť. Podstatné je, že jadro stromu bolo hnilé a on dochádzal, keď bol celý obbetóvaný a obdláždený. Takže nemám výhrady k rozhodnutiu pracovníkov mestského úradu, že strom bol vypílený, aj keď to nebolo súčasťou projektu. Na [singlepic id=12137 w=320 h=240 float=right]jeho miesto bude vysadený nový ľaliovník tulipánokvetý, ktorý síce toto leto nebude poskytovať taký tieň ako by sa očakávalo, ale už pri nákupe sa bude vyberať strom z čo najväčším obvodom kmeňa,“ povedala Soňa Švecová, ktorá je autorkou projektu rekonštrukcie mestského parku v Piešťanoch a rekonštrukcia hudobného pavilónu je jednou z jeho častí. Podľa vyjadrenia S. Švecovej budú ešte odstránené jalovce v zadnej časti, kde vznikne stupňovité hľadisko, ale aj niekoľko buxusov, ktoré rástli medzi stoličkami a kry v pravej časti hudobného pavilónu. Namiesto nich sú už vysadené tisy, ktorých úlohou bude vytvoriť zvukovú a optickú kulisu.

Reklama

Spoločnosť R.U., ktorá rekonštrukciu realizuje ponúkla najnižšiu cenu z pomedzi piatich uchádzačov v elektronickej aukcii. V rozpočte Mesta Piešťany sa počítalo na [singlepic id=12132 w=320 h=240 float=left]realizáciu tejto rekonštrukcie so sumou 133 300 eur. Zmluvne dohodnutá cena je teda o viac ako 37-tisíc eur nižšia. Vrámci prác budú odstránené spevnené asfaltové chodníky a spevnené plochy z prírodného kameňa pod sedadlami. Kameň bude po očistení použitý znova. Nové chodníky sú navrhnuté zo štrku viazaného živicami, takže budú vyzerať ako vymývaný betón. V priestore vstupu k hudobnému pavilónu z chodníka smerom od hotela Slovan je navrhnutá betónová kaskádovitá plocha s tromi úrovňami o šírke 0,8 metra, ktorá bude slúžiť ako „amfiteáter“. Súčasťou rekonštrukcie je aj obnova 354 oceľových stoličiek, ktoré tvoria sedenie v hľadisku. Podľa zadania majú byť opieskované a následne povrchovo upravené žiarovým pozinkovaním. Drevené časti stoličiek by mali byť vyrobené z agátového dreva a ošetrené teakovým olejovým náterom.

[nggallery id=631]

Reklama

Text a foto: Tomáš Hudcovič

Oprava: 10.04.2011 21:26 h – tulipánovník nahradené ľaliovník tulipánokvetý

REKLAMA



Populárne články