Aktuality

V Hlohovci spustili Odkaz pre starostu, v Piešťanoch by mohol fungovať tiež

Published

on

Reklama

V rámci projektu Lepší Hlohovec občianskeho združenia FREISTADT – Slobodné Mesto je od 9. apríla spustená  hlohovská verzia portálu Odkaz pre starostu. Hlohovec sa tak pridal k šestnástim slovenským mestám a obciam, kde obyvatelia môžu takýmto spôsobom posielať odkazy starostom a primátorom. V dohľadnej dobe by mohla začať fungovať aj piešťanská verzia portálu. Zástupkyňa Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť, ktorej projektom je portál, sa z iniciatívy OZ Pro Civitate stretla s prednostkou  piešťanského mestského úradu. Podľa Jozefa Malíka z OZ Pro Civitate sa idea stretla na radnici s pozitívnym ohlasom a teraz je potrebné doriešiť mechanizmy fungovania projektu.

Portál www.odkazprestarostu.sk umožňuje občanom podávať podnety, ktorých riešenie je v priamej kompetencii miestnych samospráv. Každý podnet je v momente jeho uverejnenia na doméne elektronickou poštou zasielaný zodpovednému pracovníkovi mestského úradu. Odpovede pracovníkov samospráv sú priamo zverejnené na stránke podnetu. O odpovedi alebo prípadnom riešení podnetu je užívateľ, ktorý podnet pridal, notifikovaný automatickými e-mailovými správami generovanými systémom portálu. Prínosom projektu pre samosprávy je posilnenie kontaktu s občanmi. Pre občanov je výhodou, že môžu na portáli jednoducho vyhodnocovať riešenie problémov a vyjadriť svoju mieru spokojnosti s postupom samospráv.  Samosprávy si vďaka otvorenosti v komunikácii a riešeniu podnetov môžu vylepšiť svoj imidž.
Projekt Lepší Hlohovec reaguje na dlhodobé zhoršovanie kvality života, služieb a fungovania verejného priestoru v Hlohovci, ktorý sa prejavuje  napríklad  hromadným odchodom obyvateľov mesta. „Za posledné tri roky sa znížil počet obyvateľov mesta o 476. Našim cieľom je otvorene pomenovať kľúčové problémy mesta, oživiť verejný priestor, vtiahnuť doň aktívnych občanov, ale aj identifikovať lokálnych lídrov. Chceme priniesť konkrétne riešenia pre Hlohovčanov a ukázať, že existuje aj iná cesta rozvoja mesta s aktívnou participáciou jeho občanov,“ vysvetlil vedúci projektu Miroslav Kollár.

Reklama

REKLAMA

Reklama

Na dosiahnutie tohto cieľa plánujú organizátori projektu  realizovať široký záber aktivít. Chcú sa pýtať priamo Hlohovčanov, ktoré problémy v meste ich najviac trápia a v spolupráci s odborníkmi chcú pripraviť a navrhnúť konkrétne riešenia. „Budeme realizovať tiež sériu menších aktivít, ktorými vtiahneme do verejného priestoru čo najväčší počet obyvateľov mesta. V druhej polovici roka 2013 plánujeme spustiť solidárny program mikrograntov pre najodkázanejších obyvateľov ako sú matky s deťmi, mladé rodiny, starí a odkázaní ľudia,“ dodáva M. Kollár.

Prvou verejnou aktivitou bolo stretnutie s investigatívnym novinárom Tomom Nicholsonom, autorom knihy Gorila, s občanmi  Hlohovca a so študentmi hlohovského gymnázia. Podrobnosti o projekte a pripravovaných aktivitách nájdete na www.lepsihlohovec.sk.

Autor: TS/red

Populárne články