Aktuality

Turisti sa budú musieť podeliť o modrú značku s autami

Published

on

Reklama

Trasa z Červenej veže smerom na Havran obľúbená pre svoju nenáročnosť sa postupne mení na spevnenú cestu vhodnú pre vozidlá. Už včera ju okrem výletníkov a bežcov využívali aj autá. Zmeny podľa starostu obce Banka súvisia s nedávnym zosuvom.

[singlepic id=50911 w= h= float=center]

Reklama

Asi dva kilometre dlhá poľná cesta vedie z vrcholu Červenej veže k bývalej Bacchus vile. Je označená modrou turistickou značkou. Už od čias Winterovcov ju obyvatelia a návštevníci Piešťan využívajú na prechádzky okolo viníc. Atraktívna je aj vďaka výhľadu na Sĺňavu. Teraz však bude ľahko prístupná aj autám.

„Komunikácia nad cintorínom podľa slov riaditeľa Hasičského a záchranného zboru nevyhovuje prístupu pre ťažké požiarne vozidlá a techniku, ktorá bude potrebná na sanáciu zosuvu,“ vysvetlil spevňovanie poľnej cesty starosta Banky Jaroslav Janeček s odkazom na nešťastie, ktoré sa stalo 7. januára. Komunikáciu vedúcu na Červenú vežu vtedy zasypali stovky kubíkov hliny.

Reklama

O dva dni neskôr, na zasadnutí krízového štábu, kde bol prítomný aj okresný riaditeľ HAZZ Peter Galbo, vzišla požiadavka zo strany hasičov sprístupniť lokalitu pre ťažkú požiarnu techniku. „Po osobnom prieskume členov krízového štábu všetkých možných alternatív prístupu, zo súhlasom predstaviteľov civilnej ochrany okresu a kraja, bola vybraná v minulosti využívaná komunikácia z Bacchus vily aj napriek jej dĺžke okolo 2 km, ako najlepšia alternatíva,“ uviedol starosta.

Dodal, že s jej budovaním sa začalo hneď na druhý deň. Aktuálne už nový povrch z hrubého štrku siaha až po alej na Červenej veži, okolo ktorej má v budúcnosti stáť obytný a rekreačný komplex s názvom Beetnovenova alej. Náklady spojené so spevňovaním tejto cesty by malo podľa Jaroslava Jenečka hradiť ministerstvo životného prostredia, pretože zosuv bol mimoriadnou udalosťou. Úpravy budú hotové v priebehu tohto týždňa.

Obyvatelia Červenej veže môžu využívať túto cestu bez obmedzenia. To však vadí turistom. Bacchus vila, do ktorej lákali návštevníkov kúpeľov už Winterovci, je síce roky zatvorená, ale obľúbeným cieľom sa stala reštaurácia Furman. Chodci a cyklisti sa o cestu k nej budú musieť deliť s autami.

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články