Aktuality

Spoločnosť DSA sa chce stať zriaďovateľom ZŠ Scherera, učitelia ani rodičia súkromnú školu nechcú

Published

on

Reklama

V pondelok 21. októbra poobede sa v Základnej škole F. E. Scherera Piešťany po prvý raz stretli predstavitelia spoločnosti Deutsch–Slowakische Akademien (ďalej len DSA) so školskou radou a podvečer aj s rodičmi žiakov. Spoločnosť má záujem stať sa dočasným zriaďovateľom školy na obdobie 15 rokov. 9. ZŠ by tak mohol viesť podnikateľský subjekt, proti čomu sú zamestnanci školy aj rodičia.

Spoločnosť DSA funguje na Slovensku od roku 2013 a patrí pod nemeckú spoločnosť Europäische Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft, ktorá je u nás aktívna 16 rokov. DSA ponúka školám podľa vlastných slov nové modely vzdelávania. „Postavili sme tri základné piliere: podpora cudzích jazykov – nielen nemčiny, ale aj angličtiny ako globálneho jazyka; podpora polytechniky na základných a stredných školách – aby žiaci získavali aj manuálne zručnosti, ktoré vedia neskôr využiť (…) a tretia vec je podpora športu na školách – podporujeme viacero športov,“ povedal na stretnutí predseda predstavenstva DSA Marek Nikel.

Reklama

Pred časom odprezentovalo predstavenstvo svoju ponuku vedeniu mesta. „Spoločnosť DSA oslovila mesto Piešťany, či by chcelo ísť do tohto projektu, nakoľko v nasledujúcom roku majú možnosť zahrnúť do projektu v prípade záujmu aj Piešťany. Išlo by o dve základné školy v rámci Slovenska, ktoré by ešte vedeli kapacitne a finančne vykryť, a preto nepoviem, že sme súhlasili, ale otvorili sme rokovanie,“ prezradil primátor mesta Miloš Tamajka.

Žiaci podľa predstavenstva nebudú platiť školné a zamestnancov sa zmeny nedotknú. „Dokážeme, že školy dokážu byť finančne stabilne zabezpečené na dlhšie obdobie bez nutnosti školného. Zmluva o prechode práv a povinností hovorí, že školné sa nevyberá. To je garantované na celé obdobie,“ povedal Nikel. Platby v rámci ZRPŠ, za stravu a učebnice by zostali nezmenené.

Reklama

Pridaná hodnota má spočívať v intenzívnej komunikácii medzi spoločnosťou, školou a rodičmi a v spätnej väzba. V prípade záujmu ponúka DSA rozšírenú výučbu nemčiny interaktívnou formou a návštevu Nemecka.

Pred viac ako rokom riešili podobnú situáciu na Súkromnej strednej odbornej škole DSA v Trebišove. Začiatkom školského roka napokon zriaďovateľskú kompetenciu po Košickom samosprávnom kraji prevzala DSA. Riaditeľ Miroslav Tóth si zmenu pochvaľuje. Podľa jeho slov vyučovací proces bol obohatený o technické vyučovanie. Žiaci navyše absolvovali exkurzie do Magdeburg či Berlína.

Spoločnosť DSA je financovaná nemeckým kapitálom, normatívnymi príspevkami na žiakov a zákon umožňuje aj uchádzať sa o fondy z európskych podporných zdrojov. Podľa Nikela sa na školách dá rozvíjať viacero podnikateľských činností, napríklad rekvalifikácie. Škola by sa po určitom čase mala stať samostatnou s tým, že nebude viac potrebovať od DSA žiadne finančné prostriedky. Predseda predstavenstva Marek Nikel jednoznačne vyvrátil fámy, že DSA sa má stať zriaďovateľom od 1. septembra 2017.

Na stretnutie v školskej jedálni prišli desiatky rodičov. Nedôverčivo sa postavili najmä k financovaniu spoločnosti a k možnosti, že školu bude viesť podnikateľský subjekt. Riaditeľke školy Gizele Talačovej prekáža najmä nekonkrétnosť a vyhýbavé odpovede: „Ide o nič nehovoriace a nezaväzujúce slová. Nemôžem si dovoliť predať stoosemdesiat detí len-tak, bez toho, aby bolo mne alebo rade školy jasné, o čo presne ide.“ Rodičia s učiteľmi dali najavo, že si súkromnú školu neprajú. Zmenu zriaďovateľa môžu schváliť iba rodičia, rada školy a až potom poslanci mesta Piešťany.

-vv-

Populárne články