Aktuality

Pred letisko chcú vrátiť lietadlo

Published

on

Reklama

Včera uzrela svetlo sveta zaujímavá iniciatíva Mojmíra Chomu a niekoľkých aktivistov, ktorí chcú pred letisko v Piešťanoch prinavrátiť atrakciu v podobe lietadla. Dominanta prístupovej cesty od Hornej Stredy a jeden z poznávacích znakov mesta, Tupolev TU – 134 na svojom mieste akosi chýba. Presne to je jedna zo základných motivácií vedúca k snahe, aby toto prázdne miesto zaplnili. Ak všetko dobre dopadne, lietadlo by sa mohlo objaviť pred letiskom už budúci rok.

„Dnes, keď chodíme denne okolo, stále nám tam čosi chýba. Poďme tam skúsiť dostať iné lietadlo a postarajme sa, aby nedopadlo podobne ako Tu134. Zatiaľ sa len pomaly rozbiehame a budeme zisťovať konkrétne kroky, ktoré nás čakajú v budúcnosti. Chystáme sa kontaktovať mesto Piešťany a skúsime sa dohodnúť s Vojenským historickým múzeom, či by nechceli umiestniť pred letisko niektorý stroj z múzea. Ak všetko dobre dopadne, lietadlo by mohlo na svojom mieste stáť už budúci rok,“ povedal o motivácii i cieľoch Mojmír Choma.

Reklama

 

 

Reklama

Tupolev Tu – 134 Československých aerolínií pristálo na piešťanskom letisku v roku 1988 a od roku 1995 slúžilo ako Snack Bar. Pred viac dvoma rokmi zmenilo lietadlo majiteľa a momentálne sa nachádza v leteckom múzeu v Slávnici, kde prešlo rekonštrukciou a je jedným z lákadiel.

Iniciatíva by chcela namiesto neho umiestniť lietadlo, ktoré by mohlo slúžiť ako atrakcia, ale aj ako pútač na Vojenské historické múzeum. Stačil by k tomu menší stroj, ktorý by bolo treba odstrojiť od pohyblivých častí a zabezpečiť servisné otvory.

-lt/foto: facebook.com, Martin Palkovič-

Populárne články