Aktuality

Polícia zistila počas kontrol vodičov autobusov 110 porušení predpisov

Published

on

Reklama

Počas minulého týždňa od pondelka 10. do nedele 16. októbra bola na slovenských cestách spoločná dopravno-bezpečnostná akcia medzinárodnej stavovskej organizácie TISPOL, združujúcej služby dopravnej polície európskych štátov. Polícia sa zamerala na kontrolu dodržiavania povinností vodičov autobusov a nákladných vozidiel. Predovšetkým na dodržiavanie doby jazdy a odpočinku, kontrolu tachografov, dokladov potrebných na vedenie vozidla, technický stav, dodržiavanie hmotnostných limitov a predpisov pri preprave nebezpečných vecí a odpadu. Policajti kontrolovali aj dodržiavanie povolenej rýchlosti, zákaz požívania alkoholu a návykových látok za volantom, dodržiavanie predpisov chodcami i ďalšie povinnosti, ktoré sú často príčinou tragických dopravných nehôd.

1 766 policajtov po celom Slovensku skontrolovalo 3 006 autobusov, pričom v 110 prípadoch bolo zistené porušenie predpisov. Z toho v 84 prípadoch prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti a v 6 prípadoch neboli použité bezpečnostné pásy. Zo 6 175 skontrolovaných nákladných vozidiel bolo zistené porušenie predpisov v 917 prípadoch. V 12 prípadoch bola vodičom zakázaná ďalšia jazda. Povolenú rýchlosť prekročilo 225 vodičov. Pod vplyvom alkoholu a návykových látok jazdilo päť vodičov. Bezpečnostné pásy nepoužilo 50 vodičov. V 57 prípadoch vodiči porušili predpisy v súvislosti so záznamovými zariadeniami o dobe jazdy a tachografmi. Predpisy v súvislosti s rozmermi, hmotnosťou, technickým stavom vozidla, ako aj nákladu porušilo 316 vodičov.

Reklama

V rámci Trnavského kraja sa do akcie zapojilo 170 policajtov a skontrolovalo 194 autobusov. V 21 prípadoch bolo zistené porušenie predpisov, pričom vo všetkých prípadoch išlo o prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti. Zo 177 skontrolovaných nákladných vozidiel bolo zistené porušenie predpisov v 82 prípadoch. Povolenú rýchlosť prekročilo 24 vodičov. Pod vplyvom alkoholu a návykových látok nejazdil žiaden vodič nákladného auta a ani nebolo potrebné nikomu zakázať jazdu. V 9 prípadoch mali vodiči zlý technický stav vozidla, v 7 prípadoch boli zistené porušenia na záznamových zariadeniach a bezpečnostné pásy nepoužilo 25 vodičov v Trnavskom kraji.

-Tlačová správa Prezídium Policajného zboru, Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave/Foto: archív-

Reklama

Populárne články