Aktuality

Piešťany hostia študentov z celého sveta – spája ich myšlienka olympizmu

Published

on

Reklama

Piešťany sú momentálne dejiskom jubilejného 10. medzinárodného fóra škôl, nesúcich v názve meno Pierra de Coubertina. Viac ako sto študentov z devätnástich štátov okrem spoznania zahraničných kultúr získa aj nové vedomosti, zasúťaží si v rôznych disciplínach a nadviaže priateľstvá. Piešťanskí gymnazisti tak majú od 29. augusta do 5. septembra výnimočnú možnosť stretnúť sa so svojimi vrstovníkmi z Austrálie, Veľkej Británie, Nemecka, Japonska, Zimbabwe, Juhoafrickej republiky, Kene, Malajzie, Ruska, Grécka, Argentíny či Brazílie.

Gymnázium Pierra de Coubertina Piešťany je členom medzinárodnej siete stredných škôl nesúcich meno zakladateľa novodobých olympijských hier. Toto pomenovanie môže niesť len jedna škola v celej krajine a o čestný názov gymnázia v Piešťanoch sa najväčšou mierou zaslúžil jeho bývalý riaditeľ Ivan Luknár. V dvojročných intervaloch sa študenti týchto škôl stretávajú na medzinárodných mládežníckych fórach Pierra de Coubertina a základným princípom týchto stretnutí je podpora ducha novodobých olympijských hier, priateľstva a fair play medzi mladými ľuďmi.

Reklama

Reklama

Študenti už stihli v rámci programu ochutnať piešťanskú liečivú vodu, zaplávať si na Eve, absolvovať lekciu ľudových tancov, či navštíviť Balneologické múzeum. Dnes ich čaká výlet na Smolenický zámok a vo štvrtok o 19:00 pripravujú sprievod mestom v národných krojoch jednotlivých krajín a kultúrny program v Hudobnom pavilóne v Mestskom parku.

„Som rád, že sa toto podujatie koná u nás a je zorganizované na takejto vysokej úrovni. Veľmi si vážim, čo robí pán Müller (predseda Medzinárodného výboru P. de Coubertina – pozn.red.) pre to, aby sa mohli študenti z celého sveta stretnúť. Prežijú množstvo zaujímavých vecí a následne môžu po návrate do svojich krajín šíriť olympijské myšlienky. Je dobré, že aj nová riaditeľka pani Miroslava Hanková si to vzala za svoje a veľmi aktívne pracovala na tohtoročnom stretnutí,“ povedal o podujatí bývalý riaditeľ gymnázia Ivan Luknár.

Dôležitou súčasťou stretnutia sú diskusné fóra, na ktorých študenti v malých skupinkách rozoberajú témy viery, prekonávania mostov medzi národmi vďaka športu. Rozhovory študenti vedú aj o olympijských myšlienkach. Významnou časťou programu sú športové disciplíny, či už plávanie, beh, skok do diaľky, vodné lyžovanie, bicyklovanie, jazda na korčuliach alebo cross-country race. Vrámci športových zápolení padajú aj úctyhodné výkony. Napríklad v skoku do diaľky museli kvôli Hansovi- Christianovi Hausenbergovi dokonca posúvať odrazovú čiaru a napriek tomu, že skákal naboso, dosiahol vzdialenosť 7 metrov a 15 centimetrov.

„Naša škola sa teraz zúčastňuje stretnutia po šiesty krát. Ja som bola so študentmi ako dozor na predchádzajúcich fórach v Rakúsku, Čechách, Grécku, Pekingu a Lillehammeri. Základnou myšlienkou týchto stretnutí je dať dohromady mládež z celého sveta a priviesť ich k tomu, čo propagoval Pierre de Coubertine, teda, že nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa,“ prezradila členka organizačného tímu, pedagogička na piešťanskom gymnáziu Miroslava Dubovská.

Tento rok sa na medzinárodnom fóre zúčastnia aj významné osobnosti, napríklad predseda Medzinárodného výboru Pierra de Coubertina Norbert Müller, synovec Pierra de Coubertina Ivan de Navacelle de Coubertin a projektová manažérka pre olympijskú výchovu v rámci Medzinárodného olympijského výboru Elizabeth Sluyter-Mathew.

„Cítim sa tu dobre, vyšlo nám počasie a príprava, dobrovoľníci a program v Piešťanoch sú na vysokej úrovni. Takisto ubytovanie a strava na Hotelovej akadémii sú veľmi dobré a účastníci sú tu spokojní. Dôležitou súčasťou podujatia sú športové disciplíny, diskusie, umelecké workshopy a je úžasné, že napríklad na včerajšej tanečnej lekcii ľudového slovenského tanca vytvoril pár chlapec z Kene s dievčaťom z Japonska. Medzinárodné porozumenie, komunikácia a spoznávanie rozdielnych kultúr je veľmi dôležité,“ povedal predseda Medzinárodného výboru Pierra de Coubertina Norbert Müller.

-lt/foto: lt, Juraj Brna, youth.forum.2015.coubertin.org-

Populárne články