Aktuality

Oslavy 130. výročia založenia „Mojmírky“ boli dojímavé i veselé

Published

on

Reklama

Stredná odborná škola obchodu a služieb Piešťany alebo skrátene „Mojmírka“ oslavovala včera 11. novembra 130. rokov od svojho založenia. Dopoludnia od 11:00 sa v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána konala slávnostná akadémia určená pre pozvaných hostí a o 13:00 bol priestor sprístupnený verejnosti. V programe vystúpili s príhovormi viacerí pozvaní hostia a bohatý program pripravili aj študenti školy. Po jeho skončení čakala na pozvaných hostí veľkolepá recepcia.

Reklama

Medzi hosťami boli napríklad herec René Štúr, ktorý absolvoval školu, Jana Baranovičová, riaditeľka Odboru školstva a telesnej kultúry Trnavského samosprávneho kraja, primátor Miloš Tamajka a tiež súčasná riaditeľka Anna Zálešáková, ale aj jej predchodcovia Alexander Murín, ktorý viedol školu v rokoch 1981 až 1991 a Mária Fodorová pôsobiaca v období rokov 1991 až 2009.

„Naša škola vždy čerpala silu z tradícií a poznatkov, ktoré tu zanechávali pedagógovia po desaťročia. Mnohí žiaci ju však robili a robia mladou a rozvíjajúcou sa. Od vzniku prvej učňovskej školy sa udialo veľa zmien, ktoré boli uskutočňované s túžbou ísť dopredu a prispôsobovať sa novým požiadavkám. Dnešná škola je moderná, otvorená svetu, informačno komunikačným technológiám, ale nezabúda na svoje historické korene a národné tradície. Pri tejto príležitosti chcem tým, ktorí už nie sú medzi nami, ale aj tým žijúcim, ktorí sú na zaslúženom odpočinku a dnes nás poctili svojou prítomnosťou, vzdať hold za prácu, ktorú odviedli a tým sa pričinili o rozvoj vzdelávania, výchovu žiakov, zveľaďovali školu a pracovali v jej prospech. Za to im patrí naša úcta a vďaka,“ povedala riaditeľka školy Anna Zálešáková.

Reklama

„130 rokov je v existencii vzdelávacej inštitúcie dosť na to, aby potvrdilo opodstatnenie svojho vzniku. Od svojho založenia prešla cestou progresívneho vývoja. Teraz je z nej moderná stredná škola, ktorej hlavným cieľom je sústavné zvyšovanie kvality teoretickej prípravy na jednej strane a zabezpečovanie prvotriedne kvalitnej odbornej prípravy na strane druhej. Napriek svojmu zrelému veku je modernou strednou školou s perspektívou ďalšieho rastu,“ povedala v svojom príhovore riaditeľka Odboru školstva a telesnej kultúry Trnavského samosprávneho kraja Jana Baranovičová.

„Ako sa hovorí, remeslo má zlaté dno a to príslovie určite platí dodnes. Chcem povedať študentom, aby boli hrdí na svoju školu. Chcem do budúcna osloviť rodičov, ktorí absolvovali túto školu, aby išli svojim deťom príkladom a motivovali ich k výberu tejto školy. Prajem, poviem to trochu slangovo, keďže som Piešťanec nebudem hovoriť celý ten dlhý názov, prajem „Mojmírke“ len to najlepšie, dobrých pedagógov, dobrých žiakov, dobrých absolventov a hlavne veľa dobrých rokov,“ povedal primátor Miloš Tamajka.

„Chcel by som sa úprimne poďakovať všetkým profesorom, všetkým pedagógom za strasti, ktoré sme im spôsobili. V mojom študentskom veku to bolo asi normálne, ale až teraz si z odstupom času uvedomujem, ako veľa nám naši profesori dávali. Najkrajšie veci v živote sú zadarmo, pretože keď máte dobrý vzťah k rodičom a k pedagógom, nie je nad to. A chcel by som poďakovať pani Hegerovej, veľmi pekne ďakujem. Ďakujem vám veľmi pekne za vašu starostlivosť,“ zaspomínal známy herec René Štúr, ktorý úprimnými slovami dojal svoju profesorku.

-lt-

 

 

Populárne články