Aktuality

Oslavovali sviatok Božieho milosrdenstva aj blahorečenie Jána Pavla II.

Published

on

Reklama

Procesiou, modlitbami i pásmom hudby a slova oslávili piešťanskí veriaci sviatok Božieho milosrdenstva, ktorý pripadá na prvú nedeľu po Veľkej noci. Stretli sa popoludní pred kaplnkou pri moste a odtiaľ za spevu piesní, v procesii s obrazmi Božieho milosrdenstva a blahoslaveného pápeža Jána Pavla II., prešli cez pešiu zónu do kostola sv. Cyrila a Metoda.

[singlepic id=13046 w=320 h=240 float=left]Sviatok Božieho milosrdenstva sa na prvú nedeľu po Veľkej noci, teda na Bielu nedeľu, oslavoval po prvý raz 16. apríla 1944 v Krakove. V tento deň spovedník sestry Faustíny, apoštolky Božieho milosrdenstva, o. Józef Andrasz vykonal posviacku druhého obrazu Najmilosrdnejšieho Spasiteľa, ktorý namaľoval Adolf Hyla pre kláštornú kaplnku. Sv. Faustína bola členkou kongregácie sestier Matky Božieho Milosrdenstva a mala viacero zjavení, v ktorých ju Ježiš poučil akým spôsobom sa má uctievať Božie Milosrdenstvo. Žila neobyčajne bohatým duchovným životom, ktorý bol preplnený mystickými darmi. Jej misia spočívala v ohlasovaní pravdy o milosrdnej Božej láske a vyprosovaní Božieho Milosrdenstva pre svet. Zomrela ako tridsaťtriročná 5.októbra 1938 v Krakove. Zanechala svoj Denníček duše, ktorý patrí k vynikajúcim dielam mystickej literatúry. V roku 1995 bola uznaná za duchovnú spoluzakladateľku Kongregácie sestier Matky Božieho Milosrdenstva.

Reklama

Ježiš Kristus v zjaveniach sv. Faustíne spojil s týmto sviatkom veľké prisľúbenia a najväčšie z nich naviazal na sviatosť zmierenia a sväté prijímanie prijaté v tento deň. Je to prisľúbenie „úplného odpustenia vín a trestov“, čiže taká milosť, aká je prítomná len vo sviatosti krstu. Veľkosť tohto sviatku je aj v tom, že všetci, dokonca tí, ktorí sa v tom dni iba obracajú, si môžu vyprosiť každú milosť, ak je to v zhode s Božou vôľou.

[youtube width=“516″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=HW90M3n9wzo[/youtube]

Reklama

Symbolické bolo blahorečenie pápeža Jána Pavla II., ktoré sa konalo minulú sobotu 30. apríla v Ríme, deň pred sviatkom Božieho milosrdenstva. Bol to totiž pápež Ján Pavol II., ktorý vyhlásil sestru Faustínu za svätú a druhú veľkonočnú nedeľu za Nedeľu Božieho milosrdenstva. Vrámci osláv v Piešťanoch si veriaci pripomínali aj osobnosť Jána Pavla II. Koncert, respektíve pásmo hudby a slova v kostole sv. Cyrila a Metoda, bolo benefíciou na podporu Domu pokoja, ktorý stavia piešťanská pobočka Katolíckej jednoty Slovenska v obci Lúka a bude slúžiť tehotným a osamelým matkám, ktoré sa dostali do ťažkej životnej situácie.

[nggallery id=692]

Text a foto: th, www.boziemilosrdenstvo.sk

REKLAMA

Populárne články