Aktuality

Na Ahoji predĺžili a premiestnili horný vlek

Published

on

Reklama

Od minulého týždňa je horný vlek na Ahoji o viac ako sto metrov dlhší. Súčasne bol z viacerých dôvodov presunutý z ľavej strany svahu na pravú. O predĺženie a prekládku sa postarali rodičia trávových lyžiarov a obsluha vleku.

Reklama

Horný vlek meral donedávna 260 metrov a svojím umiestnením zužoval využiteľnú šírku svahu. „Hlavný dôvod preloženia vleku bol, aby sa otvorila zjazdovka, aby zostala širšia. Prispeje to k jednoduchšej údržbe svahu. Nemenej dôležitý prínos je bezpečnosť. V prípade, ak vlek zasahuje do svahu, môže sa stať, že lyžiar narazí do stĺpu. Výhodou je, že vlek vedie teraz až do údolia, čím sa zjazdovka predĺži o 105 metrov. Pri týchto podmienkach sa na Ahoji budú môcť dať zorganizovať aj preteky dospelých v lyžovaní na tráve,” prezradil správca lyžiarskeho strediska Ahoj Martin Jánoška.

Reklama

Po novom meria vlek 365 metrov. Jeho predĺženie si vyžiadalo pridanie piatich stĺpov a predĺženie lana. Stĺpy pochádzajú z vleku rovnakého typu, ktorý bol zakúpený minulý rok. Lyžiarske stredisko ho financovalo z utŕžených peňazí za priaznivú predvlaňajšiu zimnú sezónu a finančne prispela aj obec Banka.

Pred dvomi rokmi boli na Ahoji menené laná na oboch vlekoch. Zvýšilo vtedy dostatok lana, ktoré nadšenci minulý víkend použili pri predĺžení vleku.

Testovacia jazda vlek čaká v najbližších dvoch týždňoch. Zostáva už len veriť, že zima bude jednému z najjužnejšie položených lyžiarskych stredísk na Slovensku priať a vlek si budú môcť vyskúšať zimní lyžiari.

-vv, foto: Martin Jánoška-

Populárne články