Aktuality

Krakovanoch usporiadali Fašiangový festival. Na záver pochovali basu

Sobota 10. február bol deň ako stvorený na fašiangovú obchôdzku. Aj napriek nedobrým predpovediam sa slniečko usmievalo na veselých „šablárov“ a folkloristov v rôznom ustrojení. O 9.00 zahájil fašang pred múzeom Za krakovskú bránu obecný hlásnik a richtár, ktorý dal povolenie na „fašangové hýrenie“. Predtým prečítal desatoro „fašangového móresu“ , ktorý sa musí dodržiavať.

Published

on

Reklama

Všetci prítomní aj účastníci zájazdu, ktorí prišli z Bratislavy, si vypočuli všetko o zvykoch, ktoré sa týkajú tohto obdobia aj o „chodzení pod šable“. Zároveň to mohli vidieť asi v hodinovom programe, ktorý predviedli FSk Krakovčanka, FS Lusk a DFS Krakovanček. Po ňom si diváci prezreli múzeum, zakúpili zabíjačkové dobroty a maškrty. Fánky, pagáče, koláče ale hlavne šišky. Ako sa robia sa mohli priučiť od ježibáb, ktoré ich priamo pred divákmi pripravovali a vyprážali na peci. Obsluhu mal na starosti vlk s červenou čiapočkou.


Folkloristi sa rozdelili na dve skupiny a začali obchôdzku po dedine. Jedna skupina FS Lusk a DFS Krakovanček. Za tónov hudby išiel krásny krojovaný sprievod aj s  „maškarámi“ na dolný koniec.  Na horný koniec sa vybrali prasiatka, krava, bábätko, šarach cigáňov, chlap v koši, slamennák, mužožena, vojak, mníška, slepá huslistka a krojovaní členovia FSk Krakovčanka.

Reklama

Obchôdzka trvala do poobedia. Večer o 20.00 v Kultúrnom dome vyhrávala Kopaničiarska muzika Adama Foltína. Potom všetky folklórne združenia spolu pochovali basu. Celý obrad smútočnej rozlúčky prebiehal pod taktovkou FSk Krakovčanka. Ostatní statočne „rungluvali“ a zaspievali : „Fašangu, fašangu, svátek veliký, basu pochováme konec muziky.“

Reklama

Fašiangový festival bol vydarený aj vďaka podpore Nadácie ZSE a obce Krakovany. Tak isto počasiu, ktoré bolo úžasné, a ktoré sme si asi vymodlili, lebo oddávna Krakovancov prezývajú „mollenkári“.

Daniela Piscová  Foto: FS Lusk, Milena Dubničková Skaličanová

Populárne články