Aktuality

Editorial: Týždeň na PNkách (1/2016)

Published

on

Reklama

Prvý pracovný týždeň roka 2016 je za nami. Počas neho sme Vám opäť priniesli viac ako štyri desiatky článkov z nášho regiónu, plných nových správ. A aby ste boli stále v obraze, máme tu pre Vás opäť týždenný prehľad vybraných najdôležitejších a najzaujímavejších informácii z piešťanského regiónu. Do čítania, priatelia!

Hneď v pondelok sme hovorili s organizátorom Piešťanských zlatých stúh, Jánom Horňákom, ktorý na tento rok pripravuje medzinárodné podujatie, viac o ňom nájdete v článku: Oldtimery z celého sveta sa stretnú v Piešťanoch na FIVA World Rally.

Reklama

Mestský úrad už sa tiež pustil do práce a novinkám zo samosprávy sme sa venovali aj my. Dozvedeli ste sa tak, že Mesto ocení výnimočných pedagógov, očakáva tiež Vaše návrhy na ďalších ocenených – Navrhnite kandidátov na ceny primátora a chystá sa tiež udeliť titul najlepšieho športovca roka, ktorého môžete nominovať aj Vy: Mesto vyhlásilo anketu „ŠPORTOVEC ROKA 2015“. Rodičom predškolákov zasa poslúžila informácia, že Zápis prvákov na základné školy bude v apríli.

Znovu sme sa zamerali aj na pretrvávajúce problémy s ľudskými zdrojmi na úrade. Ich dôsledkami  je napríklad rozhodovanie sa na poslednú chvíľu, ako sa dozviete v článkoch: Informáciu o pohovore na voľné miesto zverejnil úrad dnes, koná sa zajtra a Zberné stredisko bude v najbližších dňoch zatvorené, mesto hľadá nového zamestnanca.

Reklama

Asi pre Vás nebude novinkou, že Počet obyvateľov Piešťan naďalej klesá a ešte aj Prvý Piešťanec roka 2016 si dal na čas! Zhrnuli sme pre Vás tiež všetky potrebné informácie k nadchádzajúcim voľbám do národnej rady, ktoré sa budú konať už 5. marca: Vo voľbách sa bude už len krúžkovať, Slováci v zahraničí môžu voliť poštou.  Pár štatistík sme priniesli v príspevkoch o cestovnom ruchu, kde sa dozviete, že Nemci chodia do Piešťan najmä na jar a na jeseň , a tiež potešujúcu správu, ako Rezort Piešťany chytá druhý dych.

Po naťahovačkách medzi vedením a poslancami, nakoniec zastupitelia našli spoločnú tému – sociálne veci. Na poslednom minuloročnom zastupiteľstve sa dohodli, že  chcú riešiť zariadenia pre seniorov aj projekty pre rodiny. Rovnako sa nevzdali ani projektu, s ktorým prišiel aktivista a člen mestského zastupiteľstva Michal Fiala v spolupráci s ďalšou poslankyňou Evou Wernerovou: Obnova prírodného kina pokračuje, najbližšie sa bude hoblovať.  Ich návrh počíta s dosiahnutím cieľa bez zbytočného plytvania financií z mestskej kasy.

Spolu s novým rokom prišla tiež Pani Zima a jej pozdrav ste mohli zaznamenať v našom fotoreporte zo piešťanskej vodnej plochy: Sĺňava pripravila prekrásne “divadlo” i v správe Vodná nádrž láka ku športu aj v zime. Zároveň sme si uvedomili, že vianočné obdobie je za nami, preto Stromčeky môžete nechať pri kontajneroch. Čo nastáva po sviatku Troch kráľov sa dozviete v článku o tradičných trojkráľových a fašiangových zvykoch v regióne.  Smutnú správu o tom, že v stredu 6. januára Zomrel plavec a vodný pólista Ladislav Bačík sme sa dozvedeli o deň neskôr. Celej rodine a pozostalým týmto vyjadrujeme našu Úprimnú sústrasť!

V kategórii Kultúra stále nájdete niekoľko aktuálnych pozvánok piešťanských kultúrnych inštitúcií na január – MsKS pozýva na výstavy, zimný koncert aj rozprávky. Február odštartuje karnevalom na ľade, v PiCku sa predstaví už túto stredu so svojou prezentáciou Korzika – smaragdovým ostrovom na lyžiach i na skale skialpinistka Iva Sikulová – Filová a knižnica chystá Januárové čítačky, venované Dušekovi, Hevierovi, Čepčekovej, no príde aj Jobus.

Dozvedieť ste sa mohli aj, že Prvý mini festival roku 2016 bude v Piešťanskom pivovare, Súťaž Amatérskych Gitaristov vypukne za mesiac a žiWellné Ozveny festivalu Jeden svet štartujú už zajtra. Prvým filmom je LoveMEATender.

Priniesli sme Vám tiež ďalší príbeh z pera cestovateľky a dobrovoľníčky Veroniky Repkovej: Fotopríbeh na pokračovanie: Šťastné a veselé po indicky (2). Za srdce chytí rozhovor s Piešťancom, ktorý pred Vianocami absolvoval náročnú operáciu nádoru na mozgu. Jeho príbeh môže slúžiť ako príklad a povzbudenie, keď z ťaživej situácie vzniká i niečo tvorivé a hodnotné. Ivan sa s čakaním na operáciu popasoval po svojom, všetko sa dočítate v článku: Fotograf Ivan Mocko si v nemocnici prešiel peklom, ale objavil v ňom skutočné hodnoty.

Ak vás dostatočne nepovzbudí pozitívny príklad, s januárovým splínom sa môžete popasovať aj poriadnym výšľapom. Už budúci týždeň Turistov čaká Zimný prechod Bezovec – Piešťany a ak snehová prikrývka ešte chvíľu vydrží, pre deti je pripravené ďalšie podujatie na predposlednú januárovú sobotu na Bezovci, kde MC Úsmev chystá zimnú Rozprávkovú jazdu.

Športu opäť dominovali správy od našich basketbalistiek: V tíme Piešťanských Čajok končí rozohrávačka Kateřina Bartoňová a Basketbal: Čajky vyhrali v Šamoríne aj v oklieštenej zostave. Najúspešnejší paralympionik  Slovenska získal ďalšie ocenenie Jozef Metelka paracyklistom roka 2015, stane sa aj v Piešťanoch športovcom roka 2015?

Uvidíme, zostaňte s nami aj naďalej, veď už dnes máme pre Vás ďalšie nové informácie…

Adriana Drahovská, ilustračné foto: archív PNky, (ďalší autori a zdroje sú uvedené v jednotlivých článkoch)

Populárne články