Aktuality

Deň architektúry prilákal desiatky ľudí, prednášky sa týkali jaziev mesta

Published

on

Reklama

Barlolámač sa v sobotu 1. októbra stal miestom už piateho zrazu záujemcov o prednášky a cyklojazdu, ktoré boli súčasťou Dňa architektúry. Piešťany sa tak spolu s Bratislavou stali jedinými dvoma mestami na Slovensku, ktoré sa zapojili do tohto medzinárodného dňa týkajúceho sa budov, stavieb a verejného priestoru. Ťažiskovou témou tohto ročníku boli jazvy mesta, teda miesta, ktorých potenciál nie je naplno využitý, prípadne stavby, kde rekonštrukcia neprebehla práve koncepčne a s rozumom. Prednáška, ktorá účastníkom každoročne odkrýva zaujímavé informácie o Piešťanoch, prilákala približne päťdesiat ľudí.

Reklama

Prvou zastávkou cyklotúry bol už tradične Dom umenia, dominanta Nábrežia Ivana Krasku a stánok kultúry s medzinárodnou úrovňou, ktorý čaká v nadchádzajúcom období rozsiahla rekonštrukcia. Podľa slov organizátorky Dňa arhitektúry je najväčšou jazvou stavby priestor nachádzajúci sa pod schodiskom, ktorý okrem odkladania bicyklov, skrývania sa pred dažďom a miestom, kde môže nájde útočisko popíjajúca mládež, neplní žiadnu výraznejšiu funkciu.

Reklama

„Pokiaľ chcete, aby nejaký priestor fungoval, tak ho musíte ho naplniť niečím prečo tam tí ľudia pôjdu. Pokiaľ tam nič také nie je tak tam nemajú prečo chodiť a je to v podstate len taký apendix objektu. Riešením by mohla byť nejaká svetelná inštalácia, sedenia a možno dole nejaký podnik,“ povedala o priestore pod Domom umenia Eva Rohoňová.

Ďalšou zastávkou bol Mestský park, ale k pomyselným jazvám mesta boli zaradené aj Vila doktora Švorca a jej zrkadlové pristavanie, ktorá jej ubrala solitérnosti. Podobne utrpela aj Vila Majerčákových, ktorá prešla zateplením a nadstavbou, čím boli zakryté a odstránené poznávacie prvky celej budovy. Miestom s nevyužitým potenciálom je podľa slov Evy Rohoňovej aj úzka ulička spájajúca Winterovu a Beethovenovu ulicu nesúca názov Park pasáž.

Kým v ostatných krajinách Európy sú tieto uličky využívané pre malé kaviarničky alebo obchodíky v Piešťanoch neslúži momentálne ničomu. Cyklotúra predstavila tiež mnohé ďalšie podobné miesta v našom meste, ktoré by si zaslúžili citlivejší prístup a tiež využitie svojho potenciálu. 

-lt-

Populárne články