Aktuality

Červená veža: Sanácia svahu potrvá tri mesiace a bude stáť 50-tisíc eur

Published

on

Reklama

Až koncom mája by sa mali prvé autá dostať na prístupovú cestu, ktorá je od januára neprejazdná kvôli zosuvu pôdy. Ministerstvo životného prostredia, ktoré sanáciu financuje z Enviromentálneho fondu, to oznámilo na svojej web stránke.

[singlepic id=50772 w= h= float=center]

Reklama

Sanačné práce začali 20. februára. Ich ukončenie a odovzdanie záverečnej správy má byť 31. mája. Od štvrtka pracujú na Červenej veži ťažké mechanizmy. Kvôli odvozu zosunutej pôdy je na ceste do Ratnoviec obmedzená rýchlosť na 40 km/h a v prípade potreby dopravu riadi polícia.

Asi 1 500 kubíkov zeminy musia najprv odviesť, aby bol po sprejazdnení komunikácie prístupný svah. Potom sa začne s budovaním drenážnych kamenných rebier, mikropilotovej steny a násypu z lomového kameňa. V záverečnej fáze na mieste postavia gabiónový múr pozdĺž prístupovej cesty.

Reklama

„Tieto opatrenia majú za úlohu stabilizovať svah a odvádzať z neho prípadne nahromadenú vodu,“ informovalo ministerstvo životného prostredia. Celkové náklady sú vyčíslené na 50-tisíc eur s DPH, vrátane inžinierskogeologického prieskumu. Budú uhradené z Environmentálneho fondu.

Pôda sa na prístupovú cestu na Červenú vežu zosunula 7. januára popoludní. Podľa predbežných výsledkov geologického prieskumu bola príčinou nahromadená voda, ktorá svah rozmočila. Odvtedy ju odtiaľ odvádzali pomocou drenážneho systému do Váhu.

Text: Tlačová správa/red Ilustr. foto: Martin Palkovič

Populárne články