Aktuality

Bozkávanie ropúch sa už rozbehlo, zažite výnimočné večery

Published

on

Reklama

Od soboty 18. marca sa pri Striebornici nad Moravanmi nad Váhom rozbehlo každoročné bozkávanie ropúch. Záchranné prenosy žiab s názvom Pobozkaj ropuchu organizujú ochrancovia prírody a dobrovoľníci už od roku 1988. Ťah by sa mal v nasledujúcich dňoch stupňovať, a tak sa bude prenášať každý večer od 18:30 h až do odvolania.

Reklama

Sobotňajšieho prenášania sa zúčastnili zväčša rodiny s deťmi. Tie mali jedinečný zážitok z hľadania ropúch za svetla čeloviek a bateriek a dobrý pocit  z toho, že pomáhajú žabkám cez cestu do bezpečia jazera, kde nakladú vajíčka.
Vlani bolo prenesených 2500 žiab, pričom rok im veľmi neprial, keďže bolo sucho a tak isto sa menili trasy ťahu. Rok predtým preniesli dobrovoľníci takmer 8000 žiab.

Pri prenose sa ráta počet samcov, samičiek a párov ropúch bradavičnatých, rovnako ako počet skokanov. Tieto čísla organizátori zapisujú, aby vedeli výsledky prenosov štatisticky vyhodnotiť. Rozoznať samčeka a samičku ropuchy bradavičnatej je veľmi jednoduché. Samička je výrazne väčšia ako samček.

Reklama

Ak teda chcete vyskúšať aké pocity prežívajú záchrancovia života, príďte večer o 18:30 h na parkovisko pri jazere Striebornica. Info o ukončení prenosov nájdete na stránke OZ Kvas.

-th-

Populárne články