Aktuality

Amfiteáter sa zaplnil meditujúcimi

Published

on

Reklama

Amfiteáter pri Dome umenia sa v nedeľu 21. júna stal miestom stretnutia účastníkov programu pripraveného pri príležitosti Svetového dňa jogy v Piešťanoch. Na organizácii sa podieľali Spoločnosť Slovensko – Indického priateľstva, Spoločnosť Joga v dennom živote, Om Healing a Jogová spoločnosť. Vyše stovka cvičiacich si užila deň plný pozitívnej energie, vzájomného porozumenia a posilnenia tela, ducha aj mysle.

Reklama

„Je to nielen o prevencii zdravia, ale o sebapoznávaní. Aj o tom, aby bol svet lepší. Veď vďaka starým indickým rišiom vieme, že naša myseľ – sťaby opica, ktorá dokáže zničiť za krátky čas úrodu a dlhoročnú prácu záhradníka, sa dá ovládať. Vieme aj to – ako,“ povedala nestorka jogy na Slovensku Anna Galovičová. V roku 1985 v Piešťanoch ako prvá rozbehla kurz jogy – v kúpeľoch a úvodom vyjadrila veľkú radosť z toho, že vznikol Svetový deň jogy.

Po krátkej meditácii sa cvičiteľ Ivan pozdravil s účastníkmi slnko- svetlo poznania zostavou Súrja Namaskár. Po jogovom cvičení sa prednášalo o joge, o tom čo znamená Patandžaliho definícia „yoga citta vrittis nirodha“, nasledovala pránajáma – dychové cvičenie s koncentráciou, meditácia, Om Healing – stará Himalájska technika pri ktorej sa spieva Óm. Vydarený deň sa skončil oddychom pri premietaní dokumentárneho filmu o kolíske jogy – Indii, o medzinárodnom jogovom centre – Rishikesh a s účastníkmi púte za sebapoznaním zo Slovenska sme sa dostali až ku prameňu Gangy.

Reklama

Medzinárodného dňa jogy v Piešťanoch sa zúčastnilo vyše 100 cvičencov, sympatizantov, i niekoľko rodín s deťmi. František z Trenčína nadviazal spoluprácu s organizátormi ako „karmajogín“ (dobrovoľník) a prisľúbil, že na budúci rok zorganizujú deň jogy aj v Trenčíne. Profesorka Sabine z Wien Universität pospomínala staré časy, kedy ako študentka cvičila jogu a rozhodla sa znovu začať s cvičením. Ohlasy na podujatie boli veľmi pozitívne a mnohým účastníkom priniesla spoločná meditácia aj ostatné aktivity množstvo pozitívnej energie.

Celá skupina sa spontánne držala pokope čím sa vytvorila atmosféra vzájomnej súdržnosti. Na záver podujatia sa konal spoločný vegetariánsky obed v Ganesha Clube.

text a foto: -ag-

Populárne články