Samospráva

Školenie o samospráve povedie autor „Dekocúrkovizácie“

Published

on

Reklama

Mestský úrad organizuje pre súčasné mestské zastupiteľstvo, v ktorom sa nachádza až deväť nováčikov, seminár Základy miestnej samosprávy. Poslanci a zamestnanci radnice v ňom dostanú rozšírené informácie k zákonu o obecnom zriadení, majetku obcí a súvisiacich okruhoch. Lektorom bude odborník na vzdelávanie samosprávy, ktorý sa vo svojich dielach často venuje téme komunitnej spolupráce.

Reklama

Seminár, ktorý sa uskutoční 16. februára povedie lektor  Ladislav Briestenský, odborný garant Manažérskeho vzdelávania Asociácie prednostov úradov miestnej samosprávy v SR.  Ako autor alebo spoluautor publikoval dve desiatky publikácií ako napríklad „Dekocúrkovizácia“ I. (manuál pre komunitné iniciatívy, spoluautor) a II. (Ako spraviť samosprávu samosprávou, autor), päťdielna sada slovenských manuálov Street Law (Právo pre všetkých), Etické štandardy pre miestne samosprávy či Otvorená samospráva. Svoje názory a skúsenosti prezentoval  okrem iného aj v článkoch na Špecializovanom portáli pre verejnú správu Slovenskej republiky (www.vvssr.sk).

Z jedného článku vyberáme: 

Reklama

„Mám skúsenosti so samosprávami z celého územia našej krásnej vlasti a zo samospráv od malých obcí po veľké mestá. V každej veľkostnej kategórii sa nájdu skvelí ľudia, a to oddaní veci, ako aj takí, ktorí sa v miestnej komunite hrajú na „veľkú politiku“ a ešte si niektorí popritom ohrievajú nejakú vlastnú polievočku. Mimoriadne rozdiely medzi slovenskými miestnymi spoločenstvami sú totiž v ľuďoch. Niektorí  dokážu vykompenzovať ešte aj handikep svojej samosprávy a iní nedokážu zužitkovať ani jej do očí bijúcu prednosť. Poviem to opäť na príklade: povzdych, že na niečo nie je dosť peňazí, je asi logicky opodstatnený vždy a všade, v čase krízy obzvlášť. Lenže niekomu sa týmto všetko končí a pre iných to znamená fakt, že musia niečo začať robiť. Niektorí zostanú pri povzdychu a iní už medzitým vykompenzovali nedostatok peňazí inak alebo napísali projekt, aby peniaze získali. Moja ďalšia odpoveď na otázku z nadpisu je nasledovná: Peniaze sa javia ako rozhodujúci faktor, ktorý limituje rozvoj, ale nie je to tak.

Ak máme v samospráve oddaných, rozumných a aktívnych ľudí, dokážu nielen veľa peňazí ušetriť (niekedy by už aj to postačilo), ale i ďalšie získať alebo nahradiť ich nedostatok iným spôsobom.

Napokon by som sa zmienil o veciach, ktoré pripomenú, že samosprávu netvoria  len reprezentanti miestnej komunity (starosta, obecné zastupiteľstvo a obecný úrad), ale aj občania. Ak v miestnom spoločenstve funguje komunikácia, porozumenie a spolupráca, dosahujú sa výsledky, ktoré by inde prirovnali k zázrakom. Ak, naopak, prevláda nedôvera, podozrievanie a čosi ako zákopová vojna, takmer všetka energia aktívnych členov komunity sa rozplynie v riešení pseudoproblémov, a teda vyjde úplne nazmar. Ak sa totiž miestna komunita nedokáže sama vyrovnať s bariérami vo svojom vnútri, nik iný to za ňu nespraví. Potom treba len dúfať, že škodlivé následky prinesú  síce bolestné, ale životne dôležité  poznanie, že tadiaľ cesta nevedie… V tomto duchu spôsobuje rozdiely rôzna miera zrelosti miestneho spoločenstva.“

(Prečo to niekde ide a inde nie?, ods. 5. a 6., dátum publikácie: 17.5.2013, Autor: Mgr. Ladislav Briestenský)

Piešťanský seminár si kladie za cieľ poskytnúť zorientovaný pohľad na problematiku fungovania miestnej samosprávy a vytvoriť poznatkový základ pre informovanú a produktívnu spoluprácu novozvolených orgánov. Zúčastniť sa ho môžu nielen nováčikovia, ale aj „ostrieľaní“ volení zástupcovia verejnosti a tiež zamestnanci úradu. Ako uviedol viceprimátor Michal Hynek, ktorý stojí za organizáciou tohto semináru, jemu ako začínajúcemu poslancovi v roku 2010 pomohol lepšie pochopiť niektoré zásadné veci fungovania samosprávy. „Preto verím, že tento seminár bude nápomocný hlavne novozvoleným poslancom, ale tiež aj poslancom so skúsenosťami z predchádzajúceho volebného obdobia.“

(ad, ilustr. foto: mp, Tomin O)

Populárne články