Samospráva

Bývalá škola požiera peniaze, chcú ju zbúrať

Published

on

Reklama

Budova niekdajšej základnej školy na sídlisku Adam Trajan roky chátra. Radnica za jej stráženie platí 1000 eur mesačne a hľadá niekoho, kto ju zadarmo zbúra.

[singlepic id=20031 w=320 h=240 float=left]Po zatvorení to malo byť zariadenie pre seniorov a domov sociálnych služieb. Neskôr ponúkli objekt na predaj za 1 380 000 eur podľa znaleckého posudku , potom za najvyššiu ponúknutú sumu. Prihlásil sa iba jeden záujemca s ponukou 30 000 eur. Poslanci ju na septembrovom rokovaní odmietli.

Reklama

Zároveň prezentovali vlastné návrhy, čo s objektom urobiť. Jozef Beňačka chcel, aby bol publikovaný inzerát s ponukou prenájmu objektu na charitatívne účely za symbolickú sumu. Väčšina jeho kolegov to odmietla s tým, že dobročinné organizácie si aj tak nebudú môcť dovoliť rozsiahlu budovu opraviť. „Hľadajme riešenia, ako niečo urobiť a nie ako niečo neurobiť,“ argumentoval J. Beňačka a pokračoval: „Už keď tá budova stojí neviemkoľko rokov neobsadená, tak už tých pár mesiacov nás nezabije ani tá strážna služba k tomu.“

[singlepic id=20029 w=320 h=240 float=right]Nakoniec zvíťazil návrh Márie Beňovej ponúknuť nehnuteľnosť prostredníctvom inzerátu na zbúranie za odvoz materiálu a voľný pozemok ponechať ako rezervu. „Sú určite skupiny ľudí, ktorí robia takéto búracie práce a materiál si odvážajú do iných lokalít,“ povedala M. Beňová.

Reklama

Počas prerokovania tohto návrhu zaznelo, že budova čerpá ročne z mestského rozpočtu viac než 12 000 eur. Hlavný kontrolór mesta Peter Konečný túto informáciu potvrdil: „Ochranu objektu v nočných hodinách zmluvne zabezpečuje strážna služba ŽOS Bezpečnosť, s.r.o., za ktorej strážne služby hradíme mesačne viac ako 1000 € s DPH (vždy v závislosti od počtu hodín v mesiaci).“ Podľa jeho slov budova nie je zabezpečená žiadnym monitorovacím systémom.

Vedúci strážnej služby ŽOS Bezpečnosť povedal, že ich pracovníci sú na mieste v noci od 22.00 do 5.00 h: „Strážia v okolí školy aj vo vnútri, ale nemajú žiadnu vyhradenú miestnosť, v ktorej by boli.“ Ďalej dodal, že cez deň zabezpečuje ochranu objektu mestská polícia.

Autor: mp

 

Populárne články