PR Články

Recept: Držková polievka podľa Chlapcov na panvici

Published

on

Reklama

Predstavujeme vám prvý z receptov, ktorý pre všetkých milovníkov klasickej kuchyne a zároveň gurmánov, prinášajú Chlapci na panvici. Dnes pôjde o regionálnu verziu držkovej polievky, ktorá je podľa nich naozajstnou delikatesou a dozviete sa i čo to z jej histórie. Dobrú chuť!

Reklama

Držková polievka

Pre držkovú polievku je typické, že ju buď milujete alebo nenávidíte. Tí, ktorí ju nenávidia pre jej zloženie ju však pravdepodobne nikdy neochutnali, pretože v skutočnosti dobrá držková polievka je naozajstná delikatesa. Patrí medzi tradičné uhorské recepty, avšak vyvárať držky začali už Frankovia a odtiaľ sa tento spôsob prípravy dostáva do rakúsko-uhorských krajín. V našej krajine je to typická hustá tzv. „staničná“ polievka, ktorá sa pripravuje na viacero spôsobov. My Vám dnes prinášame recept typický pre náš región, kde sa držková polievka pripravuje s paprikou a postup prípravy je podobný ako u gulášu.

Reklama

Čo budeme potrebovať na 10 porcií

V prvom rade sa musíte rozhodnúť, či chcete držky vyvárať alebo kúpiť už vyvarené. Jednoduchšia je druhá varianta, ale my si dáme challenge a skúsime si ich vyvariť.

Na 10 porcií budeme potrebovať:

– 2,5 l vody

– 500 – 600g držiek

– 100 g koreňovej zeleniny

– bylinky

– 50 g bravčovej masti

– 2 cibule

– sladkú papriku

– 50 g hladkej múky

– cesnak

– majoránku

– korenie

– soľ

 

Držky treba vyvárať v celku spolu s koreňovou zeleninou a bylinkami cca 45 – 60 min. (Neodporúčame to robiť v byte, tam si kúpte radšej vyvarené. Prečo, to spoznáte sami.) Nakrájané držky necháme vychladnúť a pripravíme si základ na polievku. Na bravčovej masti orestujeme cibuľu do zlatista. Pridáme hladkú múku, vytvoríme kvalitnú „zásmažku“, neskôr pridáme sladkú papriku a kmín a zalejeme hovädzím vývarom. Ak nemáte hovädzí, môže byť aj iný. Posolíme podľa toho, ako slaný bol vývar. Pridáme čierne korenie, majoránku a nasekaný cesnak. Všetko prevaríme a nakoniec pridáme držky.

Ak sa Vám na prvý krát držková podľa nášho receptu nepodarí, nezúfajte a príďte ochutnať tú našu – vždy v piatok a v sobotu do pivárne Starý Bufet v kempe v areáli Campingu Pullmann na Banke.

A nabudúce si spolu pripravíme ďalšiu domácu delikatesu – pečený bôčik so zemiakovou kašou.

Tím Chlapcov Na Panvici

Populárne články