Kultúra

Zázračný oriešok pozná víťazov

Published

on

Reklama

Piešťany sa na tri dni stali rozprávkovými. Uskutočnil sa tu 7. ročník festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok. Mená tvorcov najlepších rozprávkových hier a monologických rozprávok vyhlásili 24. mája v Kursalone.

[singlepic id=30032 w=320 h=240 float=left]Slávnostný večer dostal názov Tajomstvo z vankúša. O zábavu sa počas neho postarali študentky VŠMU, moderátor Martin Vanek a Petra Ernyei Quartet. Názvy víťazných diel im našepkávali vankúše, na ktorých deti zaspávajú keď počúvajú rozprávky.

Reklama

Odborná a detská porota si počas uplynulých dní vypočuli dvanásť súťažných titulov, ktoré vznikli v posledných dvoch rokov a majú svoju literárnu predlohu. Festival má totiž podtitul Kniha v rozhlase, rozhlas v knihe.

„Snažili sme sa dopátrať toho ako vzniká rozprávkové médium, a v ktorej rozprávke je najsilnejšie zastúpené. Prvý dialóg s knihou je rozhovorom ilustrátora, čitateľa a autora, ale v rozhlase do toho vstupujú mnohé ďalšie činitele. Chceli sme zistiť koľko je v súťažných dielach toho rozhlasového, toho čo odlišuje rozhlasovú rozprávku od knižnej,“ povedala Ľubica Kepštová, predsedníčka odbornej poroty.

Reklama

Detskí porotcovia odpovedali na otázku, podľa čoho vyberali víťazov stručnejšie: „Podľa toho, ako sa nám súťažné rozprávky páčili.“

V prechádzajúcich rokoch sa v niektorých prípadoch verdikty oboch porôt zhodovali, tentoraz sa to nestalo a ceny si odniesli štyri diela. Detská porota ocenila v kategórii monologické rozprávky Malého Mikuláša, ktorého autorom literárnej predlohy je René Goscinny a dospelá si vybrala Ako som sa stal mudrcom od Rudolfa Slobodu.

V kategórii rozprávková hra zvíťazila u detských poslucháčov Zakliata hora od Pavla Dobšinského a Evy Krížikovej. Odborníci sa cenu Zázračný oriešok rozhodli udeliť Pinocchiovi od Carla Collodiho a Dany Gargulákovej.

Festival rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok sa v Piešťanoch uskutoční opäť o dva roky.

[nggallery id=1665]

Text a foto: Martin Palkovič


Populárne články