Kultúra

Slnečnica oslavovala dvadsaťpäťku, už je súca na vydaj

Published

on

Reklama

Piešťanský folklórny súbor Slnečnica si tento rok pripomína 25. výročie vzniku. Pri tejto príležitosti mali diváci v piatok 8. a v sobotu 9. apríla možnosť vidieť galaprogram súboru, ktorý sprevádzali muzikanti zo Zlatých huslí pod vedením Martina Sleziaka.

Súbor vznikol v roku 1986 pri Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch, keď Miroslav Donoval dostal za úlohu rozhýbať činnosť medzi mladými ľuďmi. Keďže mal vzťah k folklóru postupne vznikol krúžok a z neho folklórny súbor Slnečnica, v ktorom sa vystriedalo už 6-7generácií tanečníkov. Slnečnica už dlhé roky spolupracuje s top slovenským súborom Lúčnica, ktorého členovia sa podieľajú na choreografiách Slnečnice. O 25 rokoch súboru hovorí riaditeľ súboru Miroslav Donoval.

Reklama

[youtube width=“518″ height=“318″]http://www.youtube.com/watch?v=ohdVF-PTtLM[/youtube]

So Slnečnicou od roku 2009 spolupracuje orchester Zlaté husle, ktorý je kmeňovou kapelou Umeleckého súboru Lúčnica. O tom ako to všetko vzniklo, ale aj o tom, že pre členov Zlatých huslí je účinkovanie so Slnečnicou relaxom, rozpráva Martin Sleziak.

Reklama

[youtube width=“518″ height=“318″]http://www.youtube.com/watch?v=blqBg6AG-9U&feature=youtube_gdata[/youtube]

Slnečnica poznačuje v dobrom slova zmysle ľudské osudy. Má vek, že ak by bola ženou, už je súca na vydaj. Práve vďaka nej sa niekoľko svadieb naozaj uskutočnilo. Za štvrťstoročie existencie z jej radov vzišlo viacero manželských párov, ktoré sa dali dokopy práve vďaka tancu a folklóru. Jedným z nich sú manželia Martina a Karol Glosoví. Karol síce poľa jeho slov „príliš folklór nemusel“, ale čo by človek nespravil pre ženu, ktorá sa mu páči…

[youtube width=“518″ height=“318″]http://www.youtube.com/watch?v=0w68EMlJbxU[/youtube]

Atmosféru galaprogramu si môžete vychutnať v nasledujúcom videozostrihu a fotogalérii.

[youtube width=“518″ height=“318″]http://www.youtube.com/watch?v=EQk1HZqfdT4[/youtube]

Fotogaléria:

[nggallery id=639]

Autor: ht Foto: Tomáš Hudcovič – hugophoto

REKLAMA


 

Populárne články