Kultúra

Partnerské mestá očami fotografov: Eilat

Published

on

Reklama

Minulý víkend navštívili so svojím projektom Partnerské mestá očami fotografov členovia Piešťanského fotoklubu ďalšie spriaznené mesto Piešťan – vzdialený Eilat. Opäť tu predstavili i svoju tvorbu a zorganizovali výstavu Parkfoto, pričom tentoraz mali siete zavesené medzi palmami. Okrem stretnutia s miestnym fotoklubom a zástupcami samosprávy sa traja členovia rozhodli absolvovať aj bežecký maratón, ktorý sa konal práve v čase ich návštevy.

Ako informoval člen Piešťanského fotoklubu Štefan Kučkovský, výstava v plenéri  Parkfoto mala v izraelskom Eilate mimoriadny úspech a členovia domáceho klubu fotografov uvažujú o jej ďalšej organizácii. Piešťancov hneď po príchode privítal zástupca pre partnerské mestá Shmulik Taggar, ktorý im podľa Š. Kučkovského pri návšteve veľmi pomohol. V prvý deň sa stretli tiež s členmi miestneho fotoklubu, ktorými si vymenili poznatky o činnosti a dostali i odporúčania na zaujímavé miesta na fotografovanie. „Tiež sme predstavili náš projekt návštevy partnerských miest,“ doplnil fotograf.

Reklama

V ďalší deň sa traja z účastníkov projektu Piešťanského fotoklubu rozhodli absolvovať kratšiu, pätkilometrovú trať z trasy Desert Marathon Eilat, ktorý sa tu práve bežal. Hoci sa neocitli na stupni víťazov, všetci dobehli až do cieľa.

Okrem návštevy mesta fotografi zdokumentovali aj okolie, pozreli si napríklad jazerá blízko hraníc s Jordánskom, na ktorých žijú plameniaky, kibuc Be´er Ora, prírodné útvary Ammern columns so zaujímavým sfarbením, takzvaný červený kaňon, údolie Shchoret Mall  či pobrežie Eilatu. „Večer nás čakalo Parkfoto v blízkosti Hudobnej Fontány. Prvýkrát pod umelým osvetlením a sieť uchytená medzi palmami,“ uviedol za tím Štefan Kučkovský. Hneď vedľa v galéria sa práve konala i súťažná výstava Príroda Eilatu vo fotografii. „Domácim sa idea Parkfota veľmi páčila a vážne uvažujú o jej organizácii. Na záver dňa sme spoločne posedeli a vymieňali dojmy,“ dodal člen výpravy.

Reklama


Eilat je prístavné mesto s 55 000 obyvateľmi situované na juhu štátu Izrael. Je to kúpeľné mesto s množstvom hotelov na najvyššej úrovni, bohaté na mnoho slnečných dní, dobrú náladu,  s ideálnymi podmienkami na podmorské potápanie a výlety do Negevskej púšte  či po Červenom mori. Blízkosť hraníc so susediacimi štátmi umožňuje navštíviť Egypt a Jordánsko. Toto mesto je  prístupné vďaka vybaveniu dvoma letiskami.

O Eilate sa vraví, že je to kúpeľné  mesto „par excellence“, so strhujúcim nočným životom  a vynikajúcou kuchyňou. Je sídlom konania viacerých kongresov, ale aj renomovaného jazzového festivalu. Je ideálnym dovolenkovým miestom  pre milovníkov vodných športov: potápania, lyžovania, plávania a plavby po mori.  V meste sa nachádza viacero atrakcií –  jednou z tých najvýznamnejších je určite podmorské  observatórium, v ktorom objavíte bohatstvo podmorského sveta. (Zdroj: www.piestany.sk)

A tu sú zábery Eilatu a okolia i dojmy zo stretnutia s miestnymi očami piešťanských fotografov:

-red-, Zdroj: www.piestany.sk, piestany-partners.com, foto: Piešťanský fotoklub

Populárne články