Koktail

„Žijeme v prebytkovej spoločnosti,“ tvrdí riaditeľ charity

Published

on

Reklama

Riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity Miroslav Dzurech hovorí, že žijeme v prebytkovej spoločnosti, a to je dobre. Zároveň si ale myslí, že charita by nemala byť vnímaná prevažne ako miesto na odkladanie starých vecí. Spolu so svojimi spolupracovníkmi chcú osloviť aj ľudí v Piešťanoch, aby pomáhali cielene. K tomu bude tiež slúžiť jedno z centier projektu siete celokrajskej pomoci farských charít, ktoré vzniká na sídlisku Andreja Hlinku.

Reklama

REKLAMA

Reklama

Prostredníkom môže byť aj sused

Trnavská arcidiecézna charita nedávno získala do prenájmu 270 m2 v objekte na sídlisku Andreja Hlinku (oproti práčovni), kde boli predtým učebne piešťanskej Strednej odbornej školy obchodu a služieb. Prenájom schválili poslanci na poslednom zastupiteľstve. Nájomné stanovilo mesto na jedno euro za m2 plus energie. Najväčšiu položku pritom bude predstavovať kúrenie (cca 6 tis. eur) a elektrina.  Podľa Miroslava Dzurecha sú však vďační za tento objekt, pretože doteraz pôsobili v oveľa menších priestoroch, kde nemohli ani uskladniť darované veci.  Nové priestory by mali slúžiť najmä ako kancelárie, dobrovoľnícke centrum a sklady. Na sídlisku pri železničnej stanici chce Trnavská arcidiecézna charita vybudovať kontaktné miesto, zaradené do siete farských charít, ktoré vznikajú v obciach a mestách v celom trnavskom kraji.

Charita bude sídliť vedľa Materského centra Úsmev

Zároveň vysvetľuje, že aj keď ich zakladateľom je cirkev, sú otvorení všetkým, bez rozdielu vierovyznania. „Samozrejme, že naše spojenie s veriacimi chceme v dobrom aj využiť,“ hovorí riaditeľ. Napríklad na informovanie o ich aktivitách v kostoloch, na farských úradoch a tiež ako prostredníkov, ktorí im dajú vedieť o ľuďoch v ťažkej situácii. „Najlepšie sa nám totiž na šírenie informácii osvedčili staré, dobré nástenky, ktoré mávame na fare, ale aj v obchodoch či na obecnom úrade,“ pokračuje M. Dzurech.  Úloha prostredníka je podľa neho tiež veľmi dôležitá a môže ním byť nielen farár, či iný veriaci, ale aj starosta, sused, člen rodiny, priateľ…. Často sa totiž problémy odohrávajú za múrmi domov či bytov, pričom v ťažkej situácii sa môže ocitnúť kedykoľvek ktokoľvek. No ľudia  sa častokrát hanbia požiadať o pomoc priamo. Vtedy je funkcia prostredníka užitočná. „Napríklad matke s malými deťmi zomrie manžel, ona sa ocitne bez príjmu alebo týraná žena odíde s deťmi od násilníka a podobne. Prostredník nám povie cielene, Anička je v núdzi, potrebuje postele pre deti,“ vysvetľuje.  Podľa toho potom dobrovoľníci zamerajú svoju pomoc –  požiadajú o konkrétnu formu podpory firmy, obyvateľov, a zároveň tým zabránia jej zneužitiu.

Charita má slúžiť bohatým

No nepôjde len o veci. „Charita by mala slúžiť bohatým,“ tvrdí Miroslav Dzurech a hneď dodáva, že nemá na mysli iba majetných, ale tých, ktorí disponujú akýmkoľvek bohatstvom, o ktoré sa chcú podeliť a venujú svoj čas, povzbudenie či kus talentu. Ich prostredníctvom sa potom dostane cielene, konkrétnemu človeku. „Často sa stretávame s predstavou, že dobročinnosť je len pre takzvané sociálne prípady, že je to niečo, čo sa zaoberá bezdomovcami alebo slúži na odkladanie použitých vecí,“ vysvetľuje riaditeľ a hľadá slová, aby bolo čo najpresnejší. Myslí si, že ľudia by sa mali naučiť vnímať jej podobu trochu inak.  „Žijeme v prebytkovej spoločnosti, a to je dobre,“ hovorí, „ale pomáhať dokážeme aj tým, čo vieme.“  Na spoluprácu plánujú osloviť aj ďalšie subjekty, aby sa cielená podpora dostala čo najširšiemu spektru príjemcov.  „Chceme osloviť s ponukou spolupráce všetky organizácie tretieho sektora, ale aj úrady či podnikateľov,“ dopĺňa M. Dzurech.

Brány centra plánujú otvoriť začiatkom decembra tohto roku. Ešte predtým budú musieť priložiť ruku k dielu, priestor vyčistiť a opraviť. Ak teda aj vy patríte k tým „bohatším“ a máte chuť sa podeliť o svoje šťastie s inými, pridajte sa k dobrovoľníkom z Trnavskej arcidiecéznej charity. Alebo sa staňte prostredníkom a dajte im vedieť o niekom z vašej blízkosti, kto by potreboval pomocnú ruku.  Môžete tak urobiť aj prostredníctvom nášho portálu alebo sa obráťte priamo na zástupkyňu trnavskej charity v Piešťanoch, Zuzanu Ryškovú, zuzana.ryskova@charitatt.sk, tel. 0910 788 031.

Možno vám to dá viac, ako si myslíte, pretože ako hovorí Charles Dickens: „Nikto nie je zbytočný na svete, kto uľahčuje bremeno niekomu inému.“

(Text a foto: A. Drahovská)

Populárne články