Koktail

SOŠ Rakovice uspela na Flóra Cup Bratislava

Published

on

Reklama

Jarné obdobie je časom oživenia prírody, keď nás opäť začína obklopovať zeleň a bohaté farby kvetov. Nie náhodou sa každoročne v tomto období koná medzinárodná výstava kvetín a záhradníctva Flóra Bratislava, ktorá sa vždy teší mimoriadnemu záujmu odborníkov, ale aj verejnosti. Súčasťou výstavy je i súťažná časť určená floristom a to profesionálom, ale aj študentom stredných odborných škôl zameraných na záhradníctvo a floristiku.  V tomto roku na nej veľmi úspešne reprezentovala Strednú odbornú školu Rakovice študentka druhého ročníka odboru viazač-aranžér kvetín Veronika Pániková, ktorá sa umiestnila na prvých miestach v kategórii Junior vo všetkých troch súťažných témach.

Stredná odborná škola Rakovice pripravuje študentov do tejto prestížnej súťaže každoročne. Na Flóra Cupe, ktorý bol súčasťou 37. ročníka medzinárodného veľtrhu kvetín a záhradníctva FLÓRA BRATISLAVA počas minulého víkendu, súťažiaci vytvárali zosadzovanú dekoráciu, kyticu a aranžmá z recyklovateľných materiálov. Všetky súťažné disciplíny boli tematicky zamerané ECO – friendly. Veronika použila prírodný materiál – kvety, ktoré nie sú produkčne pestované, ako napríklad srdcovku, tavolník, orgován, brezu, využila staré, už nepotrebné predmety.

Reklama

 

„Na všetky súťažné témy som sa poctivo pripravovala, najväčšie obavy som však mala z výroby kytice. To, že som získala všetky prvé miesta v kategórii Junior ma úprimne potešilo a dojalo, keďže toto bola moja vôbec prvá súťaž, ktorej som sa zúčastnila. Je to veľká skúsenosť a motivácia do ďalšieho štúdia,“ hovorí šťastná Veronika.

Reklama

Téma ekológie bola aj ústrednou myšlienkou expozície SOŠ Rakovice priamo na veľtrhu, ktorá sa ako vždy stretla s veľkým záujmom verejnosti. Tím žiakov druhého ročníka odboru viazač-aranžér kvetín v zložení Veronika Pániková, Kristína Jarábková a Timotej Gajdoš pod odborným vedením  Galiny Ráczovej Vatrtovej pripravil expozíciu s originálnym spojením prírodných materiálov a predmetov určených na recyklovanie.

„Príprava expozície i tréning na súťaž trvali asi 3 týždne a boli odborne aj fyzicky veľmi náročné. V maximálnej miere sme využili prírodný materiál z parku, ktorý je súčasťou areálu našej školy a je úžasným zdrojom našej tvorby. Zháňali sme hrdzavé sudy, použité sklené fľaše a všetko potrebné, aby efekt bol dokonalý. Posledných pár dní, keď vrcholili prípravy, sme pracovali do neskorých večerných hodín. Námahu však neľutujeme, lebo bola korunovaná úspechom na tejto prestížnej súťaži a opäť sme zaujali,“ zhodnotila majsterka odborného výcviku G. Ráczová Vatrtová.

To, že študenti sa snažia o neustály profesijný rast dokazuje aj 3. miesto v kategórii Senior, ktoré získal absolvent SOŠ Rakovice Patrik Komár s témou Deň Zeme.

Zuzana Bučková/red

Populárne články