Koktail

Očkovskú mohylu navštívili dobrovoľníci, na pláne je aj ďalšia brigáda

Published

on

Reklama

Mohyla v Očkove zažila v sobotu 2. apríla prvú tohtoročnú brigádu, počas ktorej sa zišli dobrovoľníci s domácimi brigádnikmi, aby vyčistili areál po zimných mesiacoch. Prác, ktoré iniciovalo OZ Hrad Tematín sa zúčastnilo približne 20 aktívnych ľudí, ktorí okrem upratovania a odstraňovania náletových drevín začali s rekonštrukciou vitrín a prípravou oživenia expozície. Ďalšia brigáda je naplánovaná na 23. apríla, ktorej hlavným cieľom bude doupratovanie expozičnej miestnosti, vytrhanie poškodenej podlahy a dočistenie areálu.

Reklama

„Dobrovoľníci z občianskeho združenia OZ Hrad Tematín získali na pokračovanie záchrany areálu mohyly dotáciu 6000 eur od Ministerstva kultúry. Prostriedky chcú sústrediť na záchranu južného vojenského bunku a obnovu expozičnej miestnosti. V príprave sú aj informačné panely a rozbieha sa územné konanie potrebné k stavebnému povoleniu pre práce na samotnej mohyle a ľudovom domčeku. Fantastickou pomocou je príkladný postoj a pomoc samotnej obce na čele so starostom Miroslavom Beňovičom. Uvedomujú si vlastnú spätosť tejto krásnej a jedinečnej pamiatky so životom obce. Do práce sa zapojila aj najmladšia generácia, neúnavné dievčatá prenášali drevo a vyzbierali vrecia odpadkov.

Napriek tomu, že obec nedisponuje prostriedkami, dá sa povedať, že jej obyvatelia hrajú pri obnove mohyly kľúčovú úlohu a dobrovoľníci z OZ Hrad Tematín sú len ich tieňovými koordinátormi a pomocníkmi. Hľadajú zdroje, dobrovoľníkov, partnerov, zabezpečia odborné posudky, plány, dokumentáciu a na koniec samotnú hlavnú prácu realizujú hrdí domáci obyvatelia. Vďaka a úcta patrí všetkým, čo sa zapojili do prác. Ak by niekto mal záujem, tak nasledovná brigáda sa bude konať dňa 23. apríla v sobotu o 13:00. Občerstvenie bude zabezpečené, stačí len chuť pracovať a spoznávať nových ľudí,“ zhodnotil brigádu predseda občianskeho združenia Hrad Tematín Mojmír Choma.

Reklama

Očkovská mohyla je unikátnou pamiatkou medzinárodného významu. Bol tu pochovaný náčelník velatickej kultúry (mladšia doba bronzová, r. 1250 – 1000 p.n.l.), okolo mohyly sa našlo pohrebisko z mladšej doby rímskej (2. – 4. st.), bol tu vybudovaný renesančný kaštieľ rodu Ocskay (Očkaj), z ktorého ostala stáť časť pivnice, kde je expozičná miestnosť (momentálne v prestavbe) a za druhej svetovej vojny tu boli vybudované dva nemecké bunkre ako guľometné hniezda, brániace v postupe spojeneckých vojsk.

-lt/Foto: facebook-

Populárne články