Koktail

Mesto bude mať nové prezenty, vyrobila ich piešťanská kráska

Published

on

Reklama

Mesto Piešťany pripravuje pre svojich hostí z blízkych i vzdialenejších krajín darčeky, ktorými sú dekorácie a prívesky s motívmi Piešťan vytvorené na báze orgonitu. Spomínané predmety však nevyrobí nadnárodný podnik, či veľký dodávateľ, ale Piešťanka Michaela Gálová, ktorú celé Slovensko i svet pozná vďaka tatranskej verzii klipu k piesni Happy od Pharrella Williamsa. Orgonity, ktoré vyrába sa už dostali napríklad k Janovi Krausovi, Billymu Hollywoodovi, Suverenovi a pre módnu návrhárku Gabrielu Giotto vytvorila dokonca celú kolekciu.

Reklama

„Po odchode z Vysokých Tatier a roku pôsobenia v hlavnom meste som sa začala venovať kreatívnej tvorbe, a to maľovaniu abstraktných obrazov. Neskôr som svoju pozornosť venovala viac rozširovaniu svojich vedomostí v oblasti ezoteriky a hlavne poznávaniu svojho vedomia a pozerania sa na svet. Tak som sa dostala k tvorbe a následne k výrobe orgonitov. Veľa informácii som čerpala skôr z histórie, taktiež zo zahraničia, pretože tam majú rozsiahlejšie skúsenosti a po pravde na Slovensku sme ešte stále v niektorých veciach veľmi uzavretí,“ vysvetľuje Michaela ako sa dostala k výrobe zaujímavých predmetov.

Reklama

Orgonit popísal už dávno jeden rakúsko-americký lekár, psychiater, psychoanalytik, sexuológ a sociológ Wilhelm Reich ako základnú zložku životnej energie. Na základe svojho výskumu vytvoril radu žiaričov a akumulátorov, ktorých účinnosť spočívala v tom, že organická živica má priťahovať a pohlcovať všade prítomné negatívne žiarenie. Negatívna energia sa tak nedostane až k nám, pretože ju rozbíjajú kovové častice, ktoré pomáhajú k očisteniu nášho okolia. Kryštál, ktorý celý proces očisty výrazne zvyšuje a urýchľuje, je v orgonitoch Michaely Galovej kremík z Vysokých Tatier.

Prostredie je znečistené elektro-smogom, ktorý nás neustále ovplyvňuje elektromagnetickým žiarením. Spôsobuje ho vysoké napätie, elektrické rozvody, ale aj domáce spotrebiče ako televízor, počítač, modem, mobilné telefóny a v neposlednom rade wi-fi. Hlavne ide o mladšiu generáciu, ktorá je neustále vystavená týmto žiareniam. Samozrejme toto žiarenie ovplyvňuje aj maloleté deti. Každý jeden kus Michaela vyrába vlastnoručne a podľa jej vyjadrenia orgonit harmonizuje priestor, v ktorom sa nachádza a zároveň plní aj dekoratívnu funkciu.

„V živote je dôležité robiť to čo cítite a čo vás robí šťastnými, bez ohľadu na to ako sa ľudia na vás pozerajú. Pretože žijete raz a keď neposudzujete a neodsudzujete, môže sa vám žiť lepšie,“ prezradila nám Michaela svoje motto.

Vo svojej práci spája mladá umelkyňa fyziku a umenie, používa veľa farebných mandál, ale samozrejmosťou je aj geometria a rôzne symboly, ktoré majú svoje opodstatnenie a silu. V tvorbe ju inšpirujú ľudia v najbližšom okolí, ale aj známe osobnosti ako Jaroslav Dušek alebo Jan Kraus, ktorý si nechal vytvoriť orgonit so svojim znamením. Michaelinu tvorbu nájdete aj na sociálnej sieti i webovej stránke Sashe.

„Nakoľko mám rada naše mesto, zaujímala som sa ako sa Piešťany prezentujú pred svojimi hosťami. Zistila som, že síce máme určité darčekové predmety, ale väčšinou to nie sú originály s charakteristickým podpisom umelca, ale skôr masovo vyrábané predmety. Na základe toho som sa rozhodla vyrábať pre naše mesto prezenty so symbolom Barlolámača. Táto tvorba je jedinečná, pekná a navyše návštevníkom poslúži funkciou Orgonitu. Som rada, že môžem touto cestou podporiť radosť i šťastie a zároveň venovať hosťom jedinečný suvenír, vďaka ktorému na Piešťany nikdy nezabudnú,“ dopĺňa Michaela Galová.

-lt/Zdroj a foto: Michaela Gálová-

Populárne články