Koktail

Jarná zóna bez peňazí pomôže, poteší aj uprace domácnosť

Published

on

Reklama

Občianske združenie Sieť Dobra pripravilo v spolupráci so zoskupením Projekt Život a OZ Kvas v priestoroch komunitného centra ŽiWell v poradí piatu, tentoraz Jarnú zónu bez peňazí. Už 9. apríla od 13:00 budete môcť zmeniť veci, ktoré vám doma len zavadzajú na niečo čo sa inému zíde alebo čo vyslovene potrebuje. Naopak sami si môžete odniesť z priestorov podniku rôzne drobnosti aj veľké veci, ktoré využijete. Fantázii sa medze naozaj nekladú, výmenný obchod nepotrebného za potrebné poslúži každému.

Reklama

„Osobne najzaujímavejší je pre mňa moment, kedy sa rozhodujem, čo všetko už nepotrebujem a komu by sa to mohlo zísť. Je to veľmi oslobodzujúce a aj prekvapujúce, koľko toho vždy nájdem. Akoby človek odniesol nejaké bremeno na Zónu a tam ho premenil na potešenie a úžitok. Ďalším veľmi dôležitým cieľom je vytvoriť príjemné a priateľské prostredie, kde sa vymieňajú nielen hmotné predmety, ale aj nápady, inšpirácie a rady. S vedomím, že šetríme prírodu a pomáhame druhým a aj sebe. S radosťou. Na druhej strane, niektorí čo nechápu tieto princípy na Zónu dovlečú rárohy, ktoré už ďalšie využitie nemajú, sú zničené, pokazené, špinavé. “Ak máte doma v pivnici mech, ktorého obsah si po rokoch už ani vy nepamätáte, nenoste ho prosím na Zónu.” Odpadkové a zberné koše sú určite bližšie,“  zhrnula princípy Zóny bez peňazí organizátorka a členka združenia Sieť Dobra Dominika Ganobčíková.

Organizátori sa snažia prostredníctvom Zóny bez peňazí ukázať ľuďom, že peniaze sú len hlboko zakoreneným fenoménom, ktorý neplní svoj pôvodný účel nosiča a stabilizátora reálnej hodnoty. Peniaze podľa ich stanoviska dnes predstavujú už len ilúziu materiálnej istoty, a sú prepracovaným nástrojom spoločenských elít, ako si udržať extrémny príjem z práce bežných ľudí, ktorých odmena je len zlomkom. Konzumný spôsob života a zhromažďovanie vecí vnímajú ako niečo čo začína byť úplne bežné, pričom málokto dokáže spomaliť či dokonca zastaviť tento kolotoč zarábania a míňania.

Reklama

„Toto je už piata Zóna bez peňazí v Piešťanoch a máme zámer ju robiť pravidelne aspoň trikrát do roka. Organizujeme ju spoločne so zoskupením Projekt Život, ktorí stál za prvou zónou a takisto celoslovenskými vianočnými Zónami. Lokálne sme vytvorili partnerstvo s OZ KVAS a ich centrom ŽiWell. Snažíme sa aby všetky veci skončili v dobrých rukách. Naposledy knihy putovali do knižnice a ostatné veci do centra Domum. Radi by sme však v budúcnosti vytvorili trvalý bezpeňažný obchod, čo je zatiaľ len myšlienka. Možno aj touto cestou by sme chceli osloviť verejnosť, vlastníkov nehnuteľností alebo podnikateľov s voľnými kapacitami aby poskytli priestor na tento účel. My sa zas postaráme o prevádzku takéhoto “obchodu”,“ napísal o Zóne bez peňazí Ľubomír Harmanovský, zakladateľ občianskeho združenia Sieť Dobra.

-lt/Zdroj: Sieť dobra-

Populárne články