Koktail

Deti vymenili ihrisko za les a postieľku za spanie v spacáku

Published

on

Reklama

Detský Lesný klub Včielka – Lesníček ponúka rodičom možnosť umiestniť svoje ratolesti do lesnej škôlky, ktorá pracuje s modelmi montessori a waldorfskou pedagogikou. Deti si v nej môžu vyskúšať nielen množstvo aktivít mimo civilizácie, ale aj užiť si prírodu a vytvoriť si k nej blízky vzťah. Klub aktuálne funguje počas stredy, štvrtku a piatku neďaleko obce Lúka, pričom výnimkou nie sú ani sobotné výpravy do okolia a lektori sa ho snažia viesť intuitívnou pedagogikou, učením, objavovaním a prežívaním, prirodzenou radosťou zo života. Súčasťou modelu je i strava, ktorá pozostáva s minima sladkostí a z veľkého podielu ovocia i zeleniny.

Reklama

„Do Včielky-Lesníčka chodia všetky moje tri deti Jonáško (4roky), Klárka (5rokov), Juditka (2roky) som na ne hrdý, naposledy mi Jonáško ukázal ako vie vystreliť šíp z luku na dobrých 30 metrov, Klárka si zoberie lupu a všetko čo preskúma si zaznačí do zápisníka a Juditka, tá naposledy zaspala cez obed na lúke v spacáku – o modeloch detských lesných klubov neviem veľa, len viem, že to mojim deťom dáva veľmi veľa,“ povedal Vladimír, otec troch členov detského lesného klubu.

Reklama

„Páči sa mi myšlienka profesora Zelinu „Príroda, krása prírody, prežívanie je jeden z faktorov emociálnej výchovy. Ak by sme deti posadili do číro virtuálneho sveta, prichádzajú o cit, potláčajú ho, chýba autentické prežívanie. Je to problém, pretože títo ľudia následne nedokážu prežívať autenticky ani medziľudské vzťahy,“ cituje text lektorka z Lesnej škôlky Jasmína Fugger a dodáva: “Je to paradox, ak prírodu deťom niekto ukazuje prostredníctvom virtuálnych programov.“

-lt/Zdroj a foto: Detský Lesný klub Včielka – Lesníček-

Populárne články