Koktail

Chcete sa dozvedieť viac o histórii kresťanstva v Indii? Navštívte zaujímavú výstavu

Published

on

Reklama

V priestoroch Gymnázia Jána Baltazára Magina vo Vrbovom bude dnes 27. septembra o 16:30 zahájená výstava Kresťanstvo v Indii. Informuje o histórii kresťanstva vo vzdialenej krajine a pomáha zblížiť oba civilizačné okruhy, kresťanský a hinduistický. Organizátori tejto výstavy Spoločnosť Slovensko-indického priateľstva, Fórum náboženstiev sveta – Slovensko, Mesto Vrbové a Gymnázium J.B. Magina spolu s Indickým veľvyslanectvom, pozývajú všetkých na slávnostnú vernisáž.

Reklama

Ako spomenul priekopník medzináboženského dialógu Swami Vivekananda vo svojej reči v roku 1893 na 1. Parliament of the World Religions v Chicagu, India od nepamäti prichýlila mnohých prenasledovaných velikánov ducha. Patril k nim aj apoštol sv. Tomáš, nazývaný aj apoštol Indie, ktorý prišiel do Indie r. 52. n.l. a kázal do r. 72. n.l. Zomrel mučeníckou smrťou prebodnutý oštepom na hore Mt. Thomas v Chennai (Madras).

Sú tri Baziliky na celom svete, ktoré sú postavené na ostatkoch apoštolov sv. Petra v Ríme, sv. Jakuba v Santiago de Compostella a sv. Tomáša v Chennai. Aj misionárska práca sv. Bartolomeja a ďalších je viazaná aj na Indiu, o čom referuje významný kresťanský učenec, historik a biskup Eusébius zo začiatku 4.storočia, sv. Jeroným z konca 4. storočia a ďalší.

Reklama

Popredný indický fotograf Benoy K. Behl pripravil sériu fotografií z oblasti centra kresťanstva v Goa, kde pôsobil najväčší kresťanský misionár sv. František Xaverský zo Spoločnosti Ježiša, ktorá je známa ako jezuiti. On priniesol sochu Mylai Matha (Our Lady of Mylapore), Matky z Chennai, z Mylapore, pred ktorou trávil dlhé hodiny v modlitbách. Zomrel 3. decembra 1552. Jeho telesné ostatky sú v Bazilike Jezuliatka (malého Ježiša), ktorá bola postavená r. 1585, a dodnes sú zázračne nedotknuté. Na hlavnom oltáre tejto Baziliky je ochranná postava sv. Ignáca z Loyly, zakladateľa Spoločnosti Ježiša. Sv. František Xaverský opustil Portugalsko r. 1541 a na žiadosť kráľa Jána III. ako apoštolský nuncius začal evanjelizovať východnú Indiu a Ďaleký východ. 12. mája 1662 bol kanonizovaný ako svätý patron Goa. V tom čase tam žilo veľa portugalských katolíkov. Medzi lovcami perál žilo asi 20 000 kresťanov, ktorých učil ako sa chrániť pred vykorisťovaním od portugalských obchodníkov.

Nájdeme tu aj fotografiu Kostola sv. Františka z Assisi v Goa, s obrazom tohto svätca na hlavnom oltári ako vystupuje nahor k Ježišovi na kríži – a to dodržiavaním troch sľubov chudoby, čistoty a poslušnosti. Roku 1953 daroval pápež Pius XII mestu Stará Goa, zlatý ruženec ako jasný dôkaz náklonnosti. Je uložený v sakristii Baziliky.

Táto výnimočná výstava fotografií Benoy K. Behla, zobrazuje maľby, ktoré sú zriedkavo dostupné verejnosti mimo obyvateľov Goa. Zároveň je výzvou lepšie spoznať kresťanov v Indii a viac sa dozvedieť o práci, živote a učení apoštolov, ich žiakov a nasledovníkov, ktorí rovnako ako život Ježiša je pre mnohých z nás zahalený.

Spoločne budeme hľadať odpovede na otázky ako riešiť rastúce etnické a náboženské napätie, xenofóbiu či extrémizmus. A ponúkneme riešenie cez rozširovanie duševného obzoru našich detí, vnúčat, spolu občanov, v spolupráci s učiteľmi, pedagogicko-výchovnými a kultúrnymi pracovníkmi, rodičmi, zástupcami mesta, mimovládnymi organizáciami podobne ako to realizovali aj vzdelaní jezuiti po celé storočia.

-Text a foto: Spoločnosť Slovensko-indického priateľstva-

Populárne články