Blogy

Blog K.O.: Nájdite si čas

Published

on

Reklama

Prinášame Vám prvý blog autora/ky, publikovaný pod pseudonymom K.O. Venovať sa bude trochu iným témam, ako väčšina blogerov na našej stránke. Za svoju „srdcovku“ považuje najmä knihy. V tomto príspevku nájdete osobnú recenziu diela Marcela Prousta, možno vás inšpirujeme…

Reklama

Nedávno vyšla česká reedícia Hľadania strateného času. Proust nie je pre každého, ale kto ho prečíta celého, len ťažko by hľadal román podobný práve tomuto. A to je dobre.

Pomerne staršie vydanie knihy Marcela Prousta Na Swannovej strane je považované za veľmi vydarenú prácu prekladateľky Eleny Krššákovej. Hoci na slovenský preklad pokračovania zatiaľ čakáme márne, v češtine opäť vyšiel kompletný cyklus Hľadanie strateného času, ktorý sa v minulosti dal zohnať len veľmi ťažko.

Reklama

Úprimnosť nadovšetko, Proust nie je ľahké čítanie. Vety sú extrémne dlhé, dej potlačený takmer úplne do úzadia, kniha má  500 strán a písmo je miniatúrne. Niekto môže cyklus považovať za úplne nezvládnuteľný na prečítanie a jeho názor rozhodne nebude ojedinelý. Dokonca aj Vladimir Nabokov považoval za naozajstný literárny úkaz len prvú polovicu Hľadania strateného času.

To, o čo sa Proust snažil, je zachytiť spomienky do absolútnych detailov a tak oživiť a uchovať prežité momenty. Rozsah diela je síce veľký, málokomu sa však v dejinách literatúry podarilo vysvetliť podstatu svojho úmyslu a vyjadriť svoje momentálne pocity tak jasno a čisto ako Proustovi. Text je jednoznačne zrozumiteľný a čitateľ si rýchlo vytvorí prehľad o postavách, miestach deja a ich prelínaní sa s rozprávačovými pocitmi. Proustov jazyk je priamy, všetko je rovnako precízne a rozsiahlo vysvetlené, čo však môže vytvárať dojem monotónnosti.

Na Swannovej strane zachytáva 2 dejové línie. Prvou je detstvo a dospievanie rozprávača a jeho zážitky z francúzskeho mesta Illiers, ktoré Proust uvádza pod fiktívnym názvom Combray. Rozprávač sa volá Marcel a z deja rýchlo vyplýva, že je mladšou verziou spisovateľa. Opisuje spomienky na mladosť prežitú v Combray, ktoré sa mu vyvolajú po namočení „madlenky“ do horúceho čaju, čo mu časy pripomenie. Dostávame tak náhľad do Proustovho detstva, spoznávame jeho miestami precitlivelú povahu, extrémnu naviazanosť na matku a lásku k literatúre. Hosťom v dome v Combray je často bohatý burzový maklér a Parížska celebrita  Charles Swann, okolo ktorého sa rozvíja druhá dejová línia. Tá popisuje lásku Swanna k dievčaťu menom Odette, ktorá sa neskôr stáva jeho ženou. Swann je priam posadnutý fyzickou krásou Odette, ktorej tvár mu pripomína tvár dievčaťa z Botticelliho maľby, aj keď v románe nájdeme mnohé poznámky na jej promiskuitu a podpriemerný intelekt. Román čitateľa vtiahne do prostredia Paríža aj francúzskeho vidieka a niekedy zdĺhavé opisy prostredia umožňujú presnú predstavu prežívania deja.

Marcel Proust v knihe dokazuje, že zážitky zdanlivo zabudnuté a prekryté novými spomienkami, v nás naďalej pretrvávajú a do veľkej miery ovplyvňujú našu povahu. Napriek svojej zdanlivej monotónnosti sú Na Swannovej strane, ako aj ostatné diely cyklu ojedinelým úkazom svetovej literatúry, najmä inšpiratívnosťou a podnetnosťou čitateľa. Hlboký obdiv tomuto dielu vyjadrili aj spisovatelia ako Virginia Woolf, Graham Greene či Samuel Beckett. Máloktoré iné diela prinútia čitateľa si tak všímať detaily okolo seba a  zamýšľať sa nad vlastnými zabudnutými zážitkami. Hľadanie strateného času rozhodne nie je stratený čas.

(K.O., foto: wikipedia, autor)

Populárne články