Aktuality

Z Dlhej chcú jej obyvatelia jednosmerku, komisia navrhuje nový projekt

Published

on

Reklama

Obyvatelia Dlhej ulice sú dlhodobo nespokojní s frekvenciou premávky na ceste pred ich domami. Ešte v roku 2013 poslali na radnicu petíciu, v ktorej žiadali zmenu organizácie dopravy – z cesty urobiť jednosmerku, osadiť na nej spomaľovače a značku zákazu vjazdu nákladných vozidiel nad 3,5 tony. V tomto roku opätovne žiadajú naplnenie svojich požiadaviek. Podľa radnice by však jednosmerka na tejto komunikácii mala zásadný vplyv na dopravu a zásobovanie v celom okolí. Problémom sa zaoberala na pondelkovom zasadnutí aj Komisia pre výstavbu a dopravu Mestského zastupiteľstva v Piešťanoch, ktorá odporučila vypracovať nový projekt „skľudnenia“ premávky na tejto ulici.

Podľa materiálu z radnice, dôvodom podania petície občanov bola „vysoká frekvencia premávky motorových osobných a nákladných vozidiel, ktorých rýchlou jazdou dochádza k zvýšeniu ohrozenia chodcov a súčasne nebezpečnému výjazdu motorových vozidiel z garáži a dvorov“. Súčasťou petície bola doložená hluková štúdia. Mesto tu síce v minulých rokoch osadilo spomaľovacie prvky, vytvorilo nové priechody pre chodcov a cyklistov, vybudovalo prepojovacie chodníky s lávkou cez Dubovú, avšak muselo zohľadniť aj skutočnosť, že po ulici premávajú autobusy SAD, ktorým spomaľovacie pásy robia problémy. Zástupcovia radnice tiež požiadali  políciu o merania rýchlosti v tejto lokalite.

Reklama

 

Obyvateľom Dlhej ale tieto kroky nestačia. Majú za to, že ich požiadavky neboli splnené a opätovne navrhujú z ulice urobiť jednosmerku v smere sever-juh, ďalej žiadajú osadiť dva spomaľovacie priečne prahy pred križovatkou s Kúpeľnou a za križovatkou s Rybnou ulicou a vylúčenie nákladných áut nad 3,5 tony. Podľa zástupcov úradu by však malo zjednosmernenie zásadný vplyv na obsluhu celého územia, pretože ulica je jednou zo základných prístupových komunikácií.

Reklama

 

Členovia Komisie mestského zastupiteľstva pre výstavbu a dopravu požadované zmeny premávky nepodporili, ale navrhli vypracovanie nového projektu „technického riešenia skľudnenia“ dopravy na tejto ceste a odporučili ho zaradiť do rozpočtu na rok 2016.

-ad-, zdroj: www.piestany.sk

Populárne články