Aktuality

V Piešťanoch dokončili unikátne lietadlo, hľadajú investora

Published

on

Reklama

Po rokoch príprav a vývoja sa dnes na letisku predviedol Shark – prvé slovenské dvojmotorové lietadlo pre štyri osoby. Podľa šéfa firmy Shark Aircraft Františka Šusteka treba už len nájsť investora, ktorý pomôže rozbehnúť výrobu.

[singlepic id=42814 w=520 h=340 float=center]

Reklama

 

„S prípravami sme začali v roku 2005, o rok neskôr sme na tom začali fyzicky pracovať a v 2007 bola polovica práce hotová,“ priblížil históriu vývoja František Šustek. Pred troma rokmi presťahoval výrobu svojej firmy z Trenčína do Piešťan. Na tunajšom letisku spolu s tímom odborníkov Shark dokončili.

Reklama

Podľa jeho slov ako jediní na svete použili v tejto kategórii lietadla tzv. sendvičovú technológiu. Vďaka nej je hlavnou výhodou ich produktu nízka hmotnosť (1150 kg). „Konkurencia z Rakúska, Ameriky alebo Talianska má o 200 kg ťažšie lietadlá rovnakej kategórie.“ Jednou z ďalších predností je väčší objem batožinového priestoru. Lietadlo je dosatočne priestranné a pohodlné, pritom môže byť upravené aj pre šesť osôb.

Stroj prešiel od roku 2011 prísnymi letovými skúškami a získal všetky potrebné certifikáty, ktoré potvrdili, že je bezpečné a nemá žiadne záludné vlastnosti. „Vypočuli sme pripomienky slovenských aj českých pilotov, aby sme predišli všetkým negatívam.“ Vývoju pomohli aj testy na menších modeloch.

REKLAMA

Cena Sharku sa pohybuje od 300 do 450-tisíc eur, pokiaľ by malo certifikáciu pre nočné lety. V Rakúsku stojí podobný model 600-tisíc eur.

Za ideálnych podmienok má existujúci exemplár dolet 1 200 km. U jeho nástupcov to bude štandardne o 300 km viac. To umožní využiť ich napríklad na cestu do Paríža alebo na chorvátske pobrežie. „Zvýšený dolet od nás požadovali aj z Vysokej školy sv. Alžbety, ktorá má v Afrike už 22 stanovísk. Prisľúbil som im požičať jedno lietadlo na humanitárne účely do Kene a Južného Sudánu,“ uzavrel František Šustek.

[youtube width=“560″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=nJlLA9RjKIw[/youtube]

[nggallery id=2287]

Text, foto a video: Martin Palkovič

 

Populárne články